Комітет з питань науки і освіти проаналізував умови оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки (ЄТС).
На черговому засіданні заслухали інформацію Рахункової палати України про результати аналізу ситуації, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки.
Народні обранці зазначили, що практика застосування ЄТС фактично підмінила передбачений законодавством механізм оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників ручним управлінням. Наслідком цього стало суб’єктивне встановлення тарифних коефіцієнтів — окремим категоріям освітян, погіршення міжпосадових співвідношень, ситуативне встановлення розміру посадових окладів тощо.
На засіданні підкреслювалось, що введення доплат до посадових окладів за вчені звання та ступені замість їх підвищення призвело до фактичного зменшення заробітної плати науковців і педагогів. Це пояснюється тим, що доплати не впливають на формування розміру посадового окладу, а тому зменшуються суми матеріальної допомоги на оздоровлення, преміювання, інші надбавки, розміри яких визначаються від нього.
Комітет вирішив звернутися до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з пропозицією внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» в частині встановлення розмірів посадових окладів працівника першого тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.