За одинадцять років, що минули від того трагічного дня, покладання квітів на могилу свого товариша Андрія Усаніна для співробітників відділу Державтоінспекції Севастополя не перетворилося на захід «для галочки». І приходять вони на цвинтар не в строго визначені дати.
...У перший день літа 1998 року командир взводу майор міліції Андрій Усанін супроводжував колону із шістнадцяти автобусів, що везли сімсот дітей відпочивати на Південний берег Криму. Настрій хлопчикам і дівчаткам не змогла зіпсувати навіть злива, що накрила трасу Севастополь—Ялта.
На мокрій дорозі рейсовий «Ікарус» занесло, він пішов юзом. Багатотонна машина мчала прямо на головний автобус колони з дітьми. До фатального зіткнення залишалися лічені секунди. За цей час тридцятитрирічний командир взводу ДАІ, котрий керував міліцейською «Волгою», що йшла на чолі колони, встиг оцінити ситуацію, прорахувати варіанти і прийняти єдино правильне в тій ситуації рішення: своїм автомобілем перепинити шлях рейсовому «Ікарусу».
Удар був такої сили, що «Волгу» відкинуло метрів на п’ятнадцять, зірвало водійські дверцята, водія вирвало з-за керма... Але «Ікарус» було зупинено. Ні діти, ні пасажири рейсового автобуса не постраждали.
Усю дорогу, поки Андрія везли до лікарні, а потім ще декілька днів він не переставав запитувати: «Як діти? Як діти?» Товариші по службі його заспокоювали: «Усе гаразд, ніхто не постраждав». Але Усанін не переставав запитувати. Тільки через деякий час лікарі сказали: «Він вас не чує».
Молодий міцний організм не зміг впоратися з численними травмами і пораненнями — через тиждень серце Андрія перестало битися...
Вісім років тому товариші по службі на могилі Андрія встановили надгробну стелу. На ній зображений середньовічний воїн у білому вбранні, який спирається на меч. Андрію Усаніну першому в Україні київський автомобільний журнал «Сигнал» присвоїв засноване для співробітників МВС за їхні особливі заслуги звання «Лицар».
Наталя ДАНИЛЬЧЕНКО, співробітник прес-служби ОДАІ Севастополя.
Фото Миколи МАГДИЧА.