Громадський порядок у центрі Донецька охороняють представниці прекрасної половини людства. Щоправда, лише з 8-ї до 16-ї: саме стільки триває денний наряд жіночого патруля. Увечері на зміну заступають чоловіки. Вперше в Україні в полку патрульної служби створено жіночий взвод — 21 особа. Кількість бажаючих набагато більша: дівчата рвуться на службу в міліцію.
Мої співрозмовниці — інспектори патрульної служби молодший сержант Ельміра Ісхакова та рядовий Ілона Матуляк. Ельміра патрулює вулиці вже сім місяців, Ілона лише місяць набуває такого досвіду. Обидві дівчини — з родини міліціонерів, тож про службу в правоохоронних органах знають не з чуток. Батько Ельміри все життя пропрацював дільничим інспектором у Макіївці. Батько Ілони служить у загоні «Беркут», і з дитинства дівчині запам’яталися часті відрядження тата.
«Коли я сказала: «Тату, я хочу працювати в міліції», — він почав мене відмовляти, — каже Ісхакова. — Мовляв, ти ж знаєш, що це за робота. А тепер пишається мною. Хоча і хвилюється. І я не розчарувалася. Навпаки, коли досвід з’явився, служба ще більше почала захоплювати». Перед тим, як вийти на патрулювання міста, дівчата проходять жорсткий відбір і спеціальну підготовку в школі міліції в Маріуполі. Потрібна гарна фізична форма і міцне здоров’я, а також психічна стійкість.
Маршрут жіночого патруля пролягає через улюблені місця відпочинку донеччан: бульвар Пушкіна, парк кованих фігур та парк імені Щербакова. Найрозповсюдженіші порушення, які зустрічаються тут, — розпивання горілчаних напоїв та куріння в громадських місцях, а також дрібне хуліганство. На жаль, багато наших громадян вважають слова «відпочивати» і «пити та курити» синонімами. Чи сприймають дівчат-міліціонерів усерйоз? «Ми підходимо до порушників і робимо зауваження, просимо припинити правопорушення, — пояснює Ілона. — Дехто не сприймає це всерйоз, гадає, ми жартуємо. Але коли починаєш говорити серйозно, підкоряються. Протокол ми можемо скласти просто на місці».
У цей час мої співрозмовниці професійним оком оглянули сусідні лавки і підійшли до однієї з жінок, яка курила. На зауваження громадянка відреагувала миттєво, викинувши цигарку до урни. Молодіжна компанія, яка розташувалася з пивом і тюлькою, без зауважень згорнула «банкет», не встигнувши відкоркувати банки. Особливу увагу патрульні приділяють дитячим майданчикам: чомусь дорослі «дяді» і «тьоті» полюбляють смалити цигарки, пити горілку і нецензурно висловлюватися там, де граються діти. І ось тут жіночий патруль неоціненний. Трапляються і незвичайні ситуації. Одного разу на майданчику побачили хлопчика, який гірко плакав. Він не міг нічого розповісти про себе, лише показував рукою на книжковий магазин неподалік. З’ясувалося, мама з татом пішли до магазину півгодини тому, залишивши дитину на майданчику саму. Міліціонер узяла за руку малюка і розшукала його батьків.
Не всі громадяни реагують на зауваження адекватно. Наприклад, нещодавно Ельміра Ісхакова разом із напарницею затримали правопорушника. «Він сидів на лавочці, перед ним стояла пляшка пива і пляшка горілки. А поруч — інші люди, в тому числі вагітна жінка зі своєю мамою, — розповіла міліціонер. — Ми зробили зауваження, але він повівся грубо, демонстративно випив при нас, а потім поліз битися, зірвав шеврон з сорочки моєї напарниці. Це вже злісна непокора законним вимогам працівника міліції. Довелося застосувати спецзасоби, ми скрутили молодика, доставили до райвідділу міліції. Потім був суд, правопорушника засудили на 15 діб».
Цікавлюся у дівчат, чи знайомляться з ними під час служби. «Багато молодих людей заграє, питає: «Дівчино, а який у вас номер телефону?» Я відповідаю: «Сто два!» — сміється Ілона. А от жіночий формений одяг, на думку патрульних, потребує вдосконалення. «Хочеться чогось більш жіночого, красивого, — кажуть дівчата. — Брюки, сорочка — все пошито за чоловічим фасоном. Та й тканину треба б змінити, влітку в напіввовняних штанях жарко. А взимку в бушлаті — жахливо виглядаєш». Так що міліцейським керівникам є над чим замислитися: адже охочих служити в міліції дівчат вистачає.
 
На знімку (зліва направо): Ельміра Ісхакова, Ілона Матуляк.
Фото Олексія БУДЬКА.