У центрі Кіровограда днями горіла пам’ятка архітектури, нині — управління Державного казначейства. За словами співробітника управління рятувальних сил ГУМНС України в області Максима Крутіня, вогонь охопив практично всю покрівлю будинку (близько 300 кв. м. — Авт.). Боротися з вогнем довелося впродовж п’яти з половиною годин. До гасіння залучали 12 одиниць техніки та 30 чоловік особового складу.
Варто зазначити, що чимало будинків у центральній частині міста перебувають у такому ж або ще гіршому стані. Збудовані в позаминулому столітті, не ремонтовані чи не реконструйовані десятки років, вони становлять реальну загрозу і для людей, і для сусідніх будівель. Проте держава вже не в змозі забезпечити повністю нормальний стан житлово-комунального господарства.
Результати аналізу незадовільного стану об’єктів життєзабезпечення населених пунктів свідчать, що проблеми у сфері ЖКГ не лише залишаються нерозв’язаними, а й значно загострилися. Це зумовлює необхідність проведення структурних реформ, які дадуть змогу створити нову економічну модель експлуатації та розвитку житлового фонду, забезпечити його надійне й високоякісне обслуговування з урахуванням інтересів споживачів.
Програмою передбачаються заходи, спрямовані на проведення структурних реформ на ринку житлово-комунальних послуг, зокрема, розвиток системи державного регулювання суб’єктів природних монополій, запровадження конкурентних відносин на ринку обслуговування житла, підвищення енергоефективності житлового фонду та об’єктів комунальної інфраструктури, модернізацію та розвиток інфраструктури тепло-, водопостачання та водовідведення шляхом розвитку публічно-приватного партнерства, забезпечення захисту прав споживачів на отримання житлово-комунальних послуг у необхідних обсягах, належної якості та за прийнятними цінами тощо.
Із Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2008—2012 роки (розділ «Сучасний стан житлово-комунального господарства»): «Динаміка основних показників, що характеризують діяльність галузі та стан обслуговування населення, погіршується. Так, з 2003 по 2007 рік протяжність ветхих і аварійних водопровідних мереж збільшилася на 10 тис. кілометрів та становить 34 відсотки їх загальної протяжності; середній рівень втрат води у мережах збільшився з 29 до 37 відсотків, частка котлів, строк експлуатації яких становить більш як 20 років, збільшилась з 22 до 25 відсотків, у ветхому та аварійному житлі проживає близько 175 тис. осіб, кількість застарілих і непрацюючих ліфтів у житлових будинках щороку збільшується на 3—4 відсотка».
Проте, «... питання потребує удосконалення підходів до фінансового забезпечення виконання Програми, приведення її у відповідність із загальнодержавними пріоритетами, забезпечення додержання ефективного використання бюджетних коштів під час реалізації державної політики, розроблення ефективного механізму залучення позабюджетних коштів, зокрема коштів міжнародних фінансових установ та донорських організацій, для формування житлового фонду і реформування житлово-комунального господарства в рамках розвитку публічно-приватного партнерства».
На знімку: в такому стані може опинитися ще не один будинок Кіровограда, та й багатьох інших міст України теж.
Фото прес-служби ГУ МНС в Кіровоградській області.