Літня жінка, яка виховує трьох правнуків-сиріт, стверджує, що із 350 тисяч гривень на банківському рахунку не залишилося ані копійки 
Історія відшкодування збитків за незаконне засудження матері трьох дітей Світлани Зайцевої, яка померла від туберкульозу, знову набула сенсаційного звучання. 78-річна Євдокія Оболєнських, яка є опікуном трьох правнуків — 6, 13 та 14 років, звинуватила у шахрайстві свого представника Максима Касьянова. Протягом кількох років він був для родини близькою людиною. Тепер літня жінка вимагає притягнути свою довірену особу до кримінальної відповідальності й подала відповідну заяву до прокуратури.
Інтереси матері й дітей Світлани, які домагалися відшкодування моральних та матеріальних збитків від міліції і прокуратури, представляв відомий донецький адвокат Сергій Салов. У січні минулого року апеляційний суд Донецької області нарешті поставив крапку в цій справі: позивачі повинні були отримати загалом два мільйони гривень — по 500 тисяч на кожного. Два мільйони гривень на той момент були найбільшою в історії українського правосуддя сумою, яку вдавалося отримати за незаконні дії правоохоронних органів. Але державні установи не квапилися із перерахуванням грошей. Не дочекалася їх Тетяна Бережна, мати Світлани Зайцевої: жінка, в якої було хворе серце, померла в лікарні. Діти осиротіли вдруге. Єдиною рідною людиною для них була прабабуся Євдокія Оболєнських.
Євдокія Павлівна стала багатою спадкоємицею. За законом, компенсацію, яка належала Тетяні Бережній, — 525 тисяч гривень, успадкували її мати, чоловік і онуки. Чоловік Бережної відмовився від спадщини на користь Оболєнських і надіслав відповідні документи із Росії, де мешкає. Таким чином, на рахунку прабабусі опинилася величезна сума — 350 тисяч гривень.
Адвокат зажадав гонорар, а його помічник ізолював від колишнього шефа прабабусю і сиріт
Максим був помічником адвоката Сергія Салова, у сім’ї Зайцевих—Оболєнських—Бережних йому довіряли. Одразу після того, як апеляційний суд підтвердив справедливість вимог сиріт і матері, помічник адвоката зробив гучну заяву, оприлюднивши копію договору Салова із Бережною. Згідно з цим документом, у разі позитивного вирішення справи захиснику належить виплатити половину суми отриманої компенсації. Максим умовив Євдокію Оболєнських припинити будь-які контакти з адвокатом і став самостійно підтримувати зв’язки з родиною, допомігши прабабусі оформити опікунство над дітьми.
«Він настільки втерся в довіру до мене, що на його прохання я дала йому генеральну довіреність, за якою він отримав у банку спочатку 300 тисяч гривень, а потім — останні 50 тисяч гривень, щоб віддати згодом мені, — написала в заяві до прокуратури Євдокія Оболєнських. — Але досі ані копійки мені не повернув, і взагалі втратив будь-який інтерес до мене і моїх правнуків, перестав приходити до нас, не відповідає на телефонні дзвінки. Я вважаю, що він обманним шляхом як шахрай заволодів моїми грошима, пограбував мене, стару, якій майже 80 років, і трьох моїх малолітніх правнуків, круглих сиріт, тому прошу покарати шахрая і допомогти повернути нам наші сирітські гроші».
В розмові з журналістами Євдокія Павлівна повідомила, що 300 тисяч гривень вони ходили отримувати вдвох із представником: «Я підписувала папір, щоб зняти гроші. Підійшли до каси, принесли таку стопку. Я підійшла до касира, а вона каже: «У вас 48 тисяч залишилося». Максим каже: «Ладно, ідіть додому, а там розберемося». І пообіцяв зробити мені ремонт усієї квартири. А зробив тільки чотири вікна і двері. Обіцяв і унітаз новий, і колонку, пічку, холодильник, і на балконі все зробити. Потім кажу: «Дай мені хоч 50 тисяч, мені гроші потрібні. А він каже: «В мене немає». За словами Оболєнських, решту грошей Касьянов зняв без її присутності наприкінці минулого року: «48 тисяч зняв у банку, поміняв на 5 тисяч доларів і приніс мені. Я кажу: «Як ти їх зняв?» А він: «Треба вміти».
Євдокія Павлівна стверджує: її представник на те, що витратив гроші своєї підопічної нібито на судовий процес (адвокат Сергій Салов подав позов, вимагаючи виплатити йому належний за договором гонорар), казав: «Якщо ви не віддасте, мене вб’ють. Я позичав у таких людей, вони бандити». Казав, що 100 тисяч наче віддав судді, хабарі всім журналістам роздав, телебаченню. Я вирішила все розповісти — може, в нього совість буде». Пенсіонерка продемонструвала одну з розписок на 30 тисяч гривень, яку вона писала, та заяву до опікунської ради з проханням зняти з рахунків дітей по 5 тисяч гривень для оплати адвоката в судовому процесі.
Річ у тому, що гроші, які лежать на рахунках дітей, Євдокія Павлівна не може зняти без згоди опікунської ради. Вона хотіла би мати власні гроші, щоби на них купувати онукам одяг, взуття, шкільне приладдя, іграшки.
По допомогу в цій складній ситуації жінка звернулася до Сергія Салова. Від свого судового позову із вимогами гонорару він не відмовляється. Але обіцяє посприяти Євдокії Оболєнських, щоб вона могла повернути гроші. «Я продовжую судитися за свою заробітну плату, сума моїх позовних вимог — 250 тисяч гривень, — повідомив адвокат. — Щодо Євдокії Павлівни, то вона могла б зробити недійсною довіреність, яку видала своєму представнику, але для цього потрібно їхати до того самого нотаріуса і писати заяву. В якого нотаріуса було оформлено довіреність, жінка не пам’ятає, її туди привезли на машині».
Я зателефонувала колишньому помічнику Сергія Салова із проханням прокоментувати заяви, зроблені Євдокією Оболєнських. «Жодних коментарів до того часу, коли буде завершено перевірку заяви прокуратурою, я не робитиму», — відповів співрозмовник.
Зараз усі троє дітей Світлани Зайцевої вирушили до санаторію в Маріуполі. Меншенька, шестирічна Танечка, цього року піде до першого класу. Старші — Аня і Женя — завершили лікування в протитуберкульозному диспансері й мають продовжити навчання у звичайній школі. Прабабуся каже, що хотіла б віддати дітей до гарного інтернату: з трьома правнуками вона сама не справиться.
На знімку автора: Євдокія Оболєнських разом із правнуками в січні 2008-го перед засіданням апеляційного суду.