Інститут законодавства Верховної Ради України продовжує започатковану серію тематичних науково-практичних семінарів з питань кодифікаційної діяльності в Україні.
Так, 4 червня ц. р. відбувся «круглий стіл» на тему: «Проблеми кодифікації інформаційного законодавства України».
Метою обговорення учасників «круглого столу» було вирішення питань: національної політики розвитку інформаційного суспільства в Україні; сучасного стану кодифікації інформаційного законодавства; наукового забезпечення кодифікації інформаційного законодавства; пріоритетів законодавчого забезпечення інформаційних відносин в Україні.
У роботі «круглого столу» взяли участь провідні науковці в галузі інформаційного права, які займаються проблемами його становлення ще з 90-х років: О. Копиленко, Ю. Гирик, В. Горобцов, М. Швець, В. Брижко, К. Бєляков, В. Цимбалюк та інші вчені, представники органів державної влади, наукових установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій.
Зокрема, директор інституту, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко вказав на об’єктивні умови необхідності розвитку законодавства у сфері інформаційних відносин з огляду на вирішальну роль інформації на сучасному етапі побудови громадянського суспільства.
У свою чергу, заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Володимир Горобцов підкреслив, що необхідність обговорення проблем кодифікації інформаційного законодавства зумовлено сукупністю значної кількості неузгоджених правових норм у сфері інформаційних відносин, яка досягла у своїй кількості критичного стану.
Зважаючи на відсутність системності у підходах до кодифікації інформаційного законодавства, однією з важливих проблем учасниками «круглого столу» виділено підготовку й прийняття Інформаційного кодексу України, який би відповідав рівню розвитку інформаційних відносин та адекватно врегульовував питання функціонування інформаційної сфери.
Також було приділено значну увагу змістовому наповненню проекту Інформаційного кодексу: предмету кодифікації інформаційного законодавства, суб’єктам інформаційних правовідносин, правовому режиму доступу до інформації, включаючи доступ до публічної інформації (інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування), персональних даних, державної та іншої передбаченої законом таємниці.
Особливий інтерес та жваве обговорення викликала пропозиція голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василя Костицького щодо відображення в майбутньому кодифікаційному нормативно-правовому акті основних засад захисту суспільної моралі як порядку відносин між людьми, що існує в громадянському суспільстві.
Підсумовано, що Інформаційний кодекс має об’єднати, гармонізувати й розвивати норми і принципи суспільних відносин, що визначені в законодавстві України; враховувати ратифіковані Україною міжнародні договори; легалізувати позитивні звичаї в сфері інформаційних відносин та норми суспільної моралі, загальнолюдські цінності, визначені в Статуті ООН, Декларації прав людини, Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод та інших загальноприйнятих міждержавних нормативних актах, які сьогодні виступають у ролі стандартів, що визначають цивілізованість не лише окремої країни, а й світового співтовариства в цілому.
Учасники «круглого столу» узагальнили свої думки щодо наукового забезпечення кодифікації інформаційного законодавства України, окреслили перспективні напрями його розвитку та висловили сподівання на подальшу співпрацю з Інститутом законодавства Верховної Ради України з метою забезпечення правової системи держави якісними нормативно-правовими актами.