Авдіївка — одне з найбільших сіл Сосницького району. Минуло не так багато часу, як воно відзначило своє 410-річчя. Населений пункт має не тільки цікаву вікову історію. Його громада активно працює над тим, щоб завтрашній день був кращий і гідніший, ніж вчорашній. Попри нинішні кризові негаразди, авдіївці знову відзначили День села, чергові роковини...

Таке буває лише в громаді, де є перспектива, де думають не тільки про скороминущі клопоти. В селі працюють сільгосппідприємства «Лан», «Прогрес», ВАТ «Авдіївський агрохім», медичний заклад, школа. Відтак це сприяє зайнятості населення, благополуччю родин. Останнім часом в Авдіївці чимало зроблено для поліпшення добробуту людей і за державної підтримки.
Про це говорив на святкуванні гість народний депутат, заступник голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради Олег Ляшко.
— Я пам’ятаю, як приїхав два роки тому в село, — сказав він. — У ньому були певні проблеми, зокрема, в освітньому закладі з підлогою, стелею, дверима. Нині в авдіївців є газ. Минулого року затрачено 800 тисяч гривень на ремонт школи. Цього ж року теж продовжимо її облаштовувати. На закінчення ремонту школи виділено з державного бюджету один мільйон гривень. Хочу запевнити всіх, що в особі мене, в особі Юлії Тимошенко ви бачитимете тих, хто про вас постійно пам’ятає, підтримує і завжди допоможе.
Біля Будинку культури зібралися малі й дорослі. Всіх зворушили слова Героя України та Героя Соціалістичної Праці Олександра Боровика про те, що він сформувався як відповідальна і дисциплінована людина в Авдіївській МТС, де починав працювати трактористом. Виконуючий обов’язки голови Сосницької райдержадміністрації Василь Колос теплим словом згадав і про таких відомих діячів-авдіївців, як, зокрема, Василь Ірха, Володимир Шкурко, Михайло Куліш, Олександра Самарцева, Марія Чепурна, Василь Чепурний та багатьох інших.
А потім відбувся концерт.
Народний депутат України додав до свята ще приємну родзинку. Дізнавшись напередодні, що в багатодітної родини Іващенків (дві старші дочки яких навчаються у вищих учбових закладах Чернігова та Києва) виникла проблема з підведенням газу, він подбав про вирішення цього питання. Буквально напередодні приїзду О. Ляшка до Авдіївки в їхньому будинку встановлено газовий опалювач та все необхідне до нього обладнання вартістю майже 8000 гривень.
Водій Володимир Федорович Іващенко та його дружина Тетяна Миколаївна дякували народному депутату за такий несподіваний і приємний подарунок, на який вони зовсім не сподівалися.
— Ми думали зібратися самотужки на підведення газу за 3—4 роки, — сказала Тетяна Миколаївна, яка працює у лікарні. — Бо, хоч як крути, а важко. Та ще й за навчання однієї дочки платимо.
О. Ляшко, приїхавши додому до Іващенків, запалив на газовій плиті довгожданий голубий вогник.
с. Авдіївка
Сосницького району
Чернігівської області.
На знімку: народний депутат України Олег Ляшко (ліворуч) та Герой України Олександр Боровик (праворуч) з родиною Іващенків.
Фото Сергія ПАВЛЕНКА.