Під час опалювального сезону 2008—2009 років було порушено вимоги законів «Про житлово-комунальні послуги», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про теплопостачання». Зокрема, траплялися факти відключення житлового фонду, бюджетних установ та організацій від тепло- та водозабезпечення в зимовий період, не подавалися енергоносії теплопостачальним підприємствам. Про це сказав, відкриваючи слухання «Про підсумки проходження опалювального сезону 2008—2009 років та про підготовку до роботи в зимових умовах 2009—2010 років» голова Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики Володимир Рибак.
Окрім того, за його словами, урядом у цьому році повністю зупинено реалізацію законів та нормативних актів, спрямованих на забезпечення споживачів стабільними та доступними житлово-комунальними послугами за рахунок бюджетного фінансування. Не виконуються загальнодержавні програми «Реформування та розвиток житлово-комунального господарства на 2004—2010 роки», «Питна вода України», комплексна програма ліквідації наслідків підтоплення в містах і селищах, програма поводження з побутовими відходами та Державна програма розвитку міського електротранспорту на 2007—2015 роки.
У свою чергу, заступник голови комітету Олександр Попов заявив про загрозу зриву опалювального сезону 2009—2010 років. «Ми маємо реальну загрозу ненормального входження у наступний опалювальний сезон», — сказав він. На його думку, серед проблем, які необхідно вирішити на державному рівні, — фінансова здатність споживачів оплачувати житлово-комунальні послуги, фінансово-економічний і технічний стан підприємств ЖКГ, а також наявність енергоресурсів.
Олександр Попов зазначив, що в минулому році збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги на 30 відсотків призвело до того, що в середньому по країні на 20 відсотків зменшилися платежі за житлово-комунальні послуги. «У нас ситуація на цей рік складається так, що зростання тарифів буде не меншим, ніж торік», — сказав він.
За словами заступника голови комітету, місцеві бюджети, які й так приймалися зі значними дефіцитами, цього року вже вичерпали ліміти на оплату житлово-комунальних послуг.
Олександр Попов вважає, що для виходу з такої ситуації слід терміново внести зміни до державного кошторису, щоб збалансувати витрати на оплату житлово-комунальних послуг у бюджетній сфері.
Народний депутат нагадав, що минулий рік житлово-комунальне господарство закінчило зі збитками у 1,6 млрд. грн., а за перший квартал цього року ці збитки становили 800 млн. грн. При цьому кредиторська заборгованість галузі становить близько 10 млрд. грн., із них за спожитий газ за всі роки незалежності України — 4,5 мільярда гривень.