Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся у середу з делегацією Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку.
На початку зустрічі керівник парламенту підкреслив, що діалог між Україною і ЄБРР конструктивний і результативний. «Є всі підстави констатувати плідність діалогу між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку, про що свідчить виділення Україні позики на реалізацію цілої низки проектів», — сказав В. Литвин.
Як прозвучало в ході зустрічі, за весь час співпраці з ЄБРР Україні було надано інвестицій на загальну суму 4,4 мільярда євро у рамках реалізації майже 200 проектів. Ці кошти було спрямовано на розвиток харчової, нафтопереробної, транспортної галузей та комунікацій, на підтримку фінансової сфери, надавалася допомога аграрному сектору, на реалізацію енергозберігаючих проектів та розвиток муніципальної інфраструктури. За 2008 рік фінансування проектів збільшилося на 1,1 мільярда євро.
В. Литвин зазначив, що це «надзвичайно важливо для України, яка переживає непростий етап свого розвитку». При цьому він наголосив на важливості «економічної і політичної передбачуваності в Україні» як передумови для нормальних відносин між Україною, Європейським Союзом і Європейським банком реконструкції та розвитку, зокрема.
У свою чергу, голова делегації Ради директорів ЄБРР Террі Браун сказав, що мета візиту — «краще зрозуміти ті зміни, які відбуваються в Україні, та зробити висновки, які стоять у контексті подолання кризи». На його думку, «для стабілізації економіки та забезпечення виконання пропозицій з боку ЄБРР українська політична еліта має демонструвати єдність».
У цьому контексті В. Литвин зазначив, що складності ситуації додає протистояння в українському політикумі. Він наголосив на необхідності соціальної відповідальності великого національного бізнесу, «адже саме він зосереджений у тих сферах, за рахунок яких Україна отримує свій національний продукт». За словами В. Литвина, це, насамперед, металургія і хімічна промисловість.
Голова Верховної Ради України вкотре висловив свою позицію про необхідність підтримки в умовах фінансової кризи «надійних банків, а не рятування банкірів».
За словами В. Литвина, співпраця з ЄБРР є вкрай важливою, як і співпраця з іншими міжнародними фінансовими інституціями. «Висновки фінансових інституцій щодо тих чи інших документів дозволяють парламенту виходити на адекватні рішення», — зазначив він. 
Прес-служба Верховної Ради України.