Цьогорічним першокурсникам дозволять самостійно обирати предмети з гуманітарного блоку вищої освіти. До нововведення міністра освіти Івана Вакарчука університети мають готуватися уже з першого вересня, адже другий семестр студенти навчатимуться за «власним розкладом».
— Молода людина, яка прийде на перший курс, обиратиме на наступний семестр предмети з переліку, який задекларує вищий навчальний заклад. Це вперше в історії України ми надаємо можливість студентам вивчати дисципліни за своїми вподобаннями, здібностями та бажаннями, — підкреслив міністр учора на прес-конференції. — Для всіх інших студентів, які сьогодні вже навчаються, залишається стара схема.
За словами І. Вакарчука, «вільна траєкторія студента» — одна з головних ознак західних університетів. Відповідно до ініціатив міністра, робоча група МОН вже підготувала проект наказу «Про вдосконалення частини змісту підготовки бакалаврів».
Так, обов’язковими в гуманітарному блоці залишаються українська мова, історія України, історія української культури, іноземна мова та філософія. Решту дисциплін студенти обиратимуть з переліку, який запропонує вуз. Список має містити не менше 20 навчальних предметів, а мінімальна чисельність групи з вивчення вибіркового курсу — нараховувати 25 осіб.
Самі викладачі побоюються такого нововведення, кажуть, можуть не набрати необхідної кількості студентів і залишаться без роботи. Міністр у такому випадку радить педагогам зайнятися самоаналізом.
— Щодо викладачів, то є система перепідготовки або нехай вони самі оцінять свої можливості, проаналізують, чому до них не йдуть, чи це залежить від характеру або стилю викладання, — сказав він. — Викладачі, предмети яких не користуються попитом, мусять зважати на бажання студентів, адже коли їх винаймають на працю, вони мають усвідомлювати, що існує такий ризик.
Загалом І. Вакарчук прогнозує: якість підготовки завдяки «вільній траєкторії» стане значно вища, оскільки студентів не треба буде більше «зганяти на лекції, вони самі виявлятимуть бажання туди ходити».