Ранкове засідання 11 червня
Учора Верховна Рада розглянула та ухвалила в цілому три закони, які стосуються протидії корупції. Ці законопроекти розроблені задля приведення вітчизняного законодавства у відповідність з положеннями ратифікованими Україною Конвенції ООН проти корупції, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією та Цивільною конвенцією про боротьбу з корупцією.
Зокрема, перший законопроект про засади запобігання та протидії корупції, котрий, за словами члена Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Олександра Ребеки, є базовим у системі боротьби з корупцією. В ньому, зокрема, дається визначення таких термінів, як «блага», «близькі родичі», «конфлікт інтересів», «корупція», «подарунок», та визначаються можливі суб’єкти відповідальності за корупційні правопорушення. Для прикладу, щоб подарунок не підпадав під поняття корупції, його вартість не може перевищувати 20 відсотків прожиткового мінімуму. Закон також має убезпечити органи, які покликані запобігати та протидіяти корупції від неналежного впливу.
Другим ухваленим у цілому законом — про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень, встановлюється кримінальна відповідальність юридичної особи за корупційні правопорушення. А саме: за незаконне надання або пропонування її керівників чи іншою уповноваженою особою від імені та в інтересах юридичної особи різних благ за отримання незаконного «сприяння» такій юридичній особі. До кримінальної відповідальності притягатимуть юридичних осіб і за пропонування або давання хабаря посадовій чи службовій особі державного органу або органу місцевого самоврядування, за підкуп особи, яка не є посадовою чи службовою, але виконує надані законом владні повноваження, та за комерційний підкуп. Як покарання пропонується застосовувати штрафи, заборону займатися певним видом діяльності, з яким було пов’язане незаконне надання благ, або ліквідацію суб’єкта господарювання.
Третім антикорупційним законом — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення пропонується встановити відповідальність за пропозицію, надання або отримання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання державних функцій, незалежно від розміру. Запровадити адміністративну відповідальність за сумісництво, за незаконне одержання подарунка тощо.
Також у цілому як закон ухвалено законопроект про внесення змін до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», які передбачають, що громадяни, котрі звільнилися з роботи за угодою сторін, є такими, що втратили роботу через не залежні від них обставини, а отже, допомога у зв’язку з безробіттям їм має надаватися з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи у державній службі зайнятості.
Ще один ухвалений закон, про внесення змін до деяких законодавчих актів, передбачає скасування обов’язкового нотаріального посвідчення договорів оренди землі за наявності державної реєстрації. Щоправда, Микола Катеринчук («НУ—НС») у зв’язку з цим зазначив, що ліквідація обов’язкового нотаріального посвідчення призведе до неузгодженостей у судовій практиці, оскільки, за умови відсутності нотаріального посвідчення угоди, будь-хто може поставити підпис і така угода буде чинною.
Далі було ухвалено закон про внесення змін до деяких законів України з питань забезпечення громадян житлом, які передбачають надання військовослужбовцям, котрі мають військову вислугу 20 і більше років, права за їх бажанням отримати грошову компенсацію замість житла для постійного проживання.
Після складання присяги членами Вищої ради юстиції Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про Вищу раду юстиції» та до Регламенту Верховної Ради, які передбачають, що той член Вищої ради юстиції, який уже складав присягу і який обраний її членом повторно, більше присяги не складатиме. Також ліквідовано прив’язку до термінів прийняття присяги членів Вищої ради юстиції. Щоправда, у зв’язку з цим Адам Мартинюк (КПУ) заявив, що оскільки деякі члени Вищої ради юстиції склали присягу до набуття цими змінами чинності та в яких відведений для прийняття присяги термін уже сплив, то це означає, що «присягу прийняли порушники закону».
Далі Верховна Рада ухвалила постанову про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу, в якій, зокрема, Президенту рекомендується відсторонити на час роботи ТСК від виконання обов’язків голови КМДА Леоніда Черновецького.
Перейшовши до законопроектів, повернутих Президентом для повторного розгляду, Верховна Рада не змогла подолати вето на Закон «Про внесення змін до статті 25 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», які передбачали надання ними біометричних даних під час перетину кордону України. Таким чином, цей закон скасовано. 390 голосами подолано вето Президента на Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні».
На передньому плані народний депутат Володимир Мойсик, на другому — Андрій Парубій.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.