Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у відкритті 21-ї міжнародної агропромислової виставки-ярмарку «Агро-2009» у селі Чубинське, що на Київщині.

Цьогоріч учасниками виставки є понад 2300 вітчизняних і більш як 170 іноземних агрофірм та підприємств. На ній представлено досягнення аграріїв у рослинництві, тваринництві, сучасній біотехнології, сільськогосподарської техніки, харчової промисловості. 
Під час роботи виставки відбудеться понад 40 конференцій, семінарів, «круглих столів» та переговорів за участі українських та зарубіжних партнерів.
Відкриваючи виставку, глава парламенту сказав, що як син селянина він радий бути серед людей, котрі розуміють, як своїми руками та розумом вирощувати хліб та все, що росте на землі. І саме селяни, наголосив В. Литвин, тримають на своїх руках Україну. На жаль, у вітчизняному сільському господарстві не все так добре, як на виставці. Бо, приміром, минулого року, зауважив В. Литвин, Україна мала найбільший урожай і посіла 4—5-е місце за експортом зерна, але відбувається збідніння українського села. «Відстань від виставки до практичного життя повинна бути мінімальна, — наголосив Голова Верховної Ради. — Треба зробити все, щоб люди на селі не були безмовними рабами, а українська влада не діяла за принципом рабовласника».
Після оглядин виставки В. Литвин відзначив наявність позитивних змін у сільському господарстві — зокрема, побільшало технологій, які відповідають сучасним світовим взірцям, приміром, зрошувальні системи та захист рослин. Однак основна проблема, наголосив глава парламенту, полягає в тому, щоб усе це стало надбанням якомога більшої кількості аграрних господарств та селян. «А для цього потрібно підняти купівельну спроможність, щоб ціна на сільськогосподарську продукцію була відповідною, — сказав В. Литвин. — Ключова проблема — це паритет цін на сільськогосподарську продукцію і можливість її збувати не монополістам, а за ринковими цінами».
Голова Верховної Ради також звернув увагу на те, що на законодавчому рівні парламентом прийнято відповідні рішення на підтримку аграріїв, у тому числі й задля захисту агропромислового виробництва на період фінансової кризи. Але ще потребує вирішення проблема соціального захисту селян.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо призначення міністра оборони, глава парламенту підкреслив, що сфери зовнішньої політики і оборони — це прерогатива Президента. Тож коли він внесе кандидатури міністрів закордонних справ та оборони, він за них і відповідатиме. А Верховна Рада повинна прийняти це як даність.