Недавній міський голова Сум Геннадій Мінаєв з піднятим забралом пішов в атаку на голову Сумської облдержадміністрації Володимира Шульгу.

Головна мета скликаної ним прес-конференції — демонстрація корупційної схеми діяльності нинішнього керівника Сумщини під «поетичною» назвою «Дембельський корупційний акорд губернатора Шульги: «Шульга, земля і люди». 

На прес-конференції пан Мінаєв презентував присутнім подробиці земельної афери, яка буцімто здійснюється в обласному центрі.

За його твердженням, на південній околиці міста дві третини — 76 із 110 гектарів — землі, свого часу виділених міською владою під садівництво сумчанам, уже розбиті на двогектарні ділянки і оформлені як приватна власність. Таким чином, вважає екс-голова, місто втратило значну частину території для свого подальшого розвитку.

На переконання Геннадія Мінаєва, аферу прокручує керівна верхівка Дерземагентства в Києві, Сумській області та Сумах, а куратором сумнівного проекту виступає голова Сумської ОДА Володимир Шульга.

Реакція звинуваченого була блискавичною. За кілька годин після прес-конференції Геннадія Мінаєва, голова Сумської ОДА Володимир Шульга взяв «віжки» в свої руки і «вистрілив» відповіддю на адресу обвинувача на офіційному сайті тутешньої облдержадміністрації. Причому з місця в кар’єр перейшовши, як йому здалося, у масштабний фронтальний наступ.

«Усі чиновники-корупціонери, причетні до земельних махінацій, мають понести відповідальність. Вважаю, заблокування плану розвитку міста Суми було здійснено саме підписом екс-мера у 2012 році. У той період незаконно виділялися земельні ділянки за межами обласного центру. Я звернувся до прокуратури з проханням надати відповідну оцінку діям посадових осіб, причетних до вирішення земельних питань у м. Суми та нагляду за додержанням законодавства у земельній сфері.

Сьогодні не час займатися критиканством та відвертим наклепом. У складний для країни період кожен має відкинути власні амбіції, співпрацювати з громадою, якщо має конструктивні ідеї та пропозиції щодо розвитку міста, області, держави» (текст викладено згідно з оригіналом).

Не знаю, як читачі, але я з відповіді не второпав нічогісінько. Навпаки. Якщо екс-очільник міста звинувачував обласного керманича, користуючись документами, діаграмами та фактами, що їх, як зізнався сам Геннадій Мінаєв, збирав, вивчав та аналізував три тижні, то Володимир Шульга, розпочавши «за здравіє» — із сентенційно-повчального про необхідність покарання всіх корупціонерів, одразу ж збився на залякування опонента прокурорським жупелом і лише під кінець зазначив, та й то опосередковано, що опонент, по суті, бреше.

Не вдаючись до всебічного аналізу «відповіді», зауважу: влада бозна відколи «лякає» пересічних українців «боротьбою» з корупцією. Щоправда, завжди забуває назначити «борців» з нею. По-друге, чому пан Шульга звернувся до прокуратури «на предмет виявлення причетних до вирішення земельних питань» лише після отримання публічного ляпасу? По-третє, для чого, замість негайно подати до суду на опонента «за наклеп», вступив з ним у публічну полеміку, мовляв, я не я, і хата не моя, тим самим мимоволі визнаючи, що диму без вогню не буває? Останнього абзацу — з декларативними закликами «до конструктивізму», «відмови від амбіцій» та «співпраці на розвиток» — взагалі не варто коментувати. Цими «закликами» сумчан уже нагодували від пуза колишні очільники Сумщини.

Одне cлово, як зазначив на своєму сайті єдиний регіональний портал новин Сумщини «СумыИнфо», голова Сумської ОДА Володимир Шульга не спростував звинувачень на його адресу, а ухилився (вивернувся) від них.

 

Сумська область.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.