Рішення Конституційного Cуду від 9 червня щодо строку повноважень голів і депутатів місцевих рад, обраних на позачергових виборах, призведе до вічної виборчої боротьби в Україні та хаосу в системі місцевого самоврядування. Про це заявив на брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Він нагадав, що відповідно до рішення КС, усі вибори сільських, міських, селищних голів та місцевих рад будуть проводитися залежно від попередньої дати виборів, а не в рік планових виборів. За його словами, після планових виборів 2006 року за рішенням Верховної Ради відбулися позачергові вибори 679 міських, сільських і селищних голів, а також п’яти обласних та місцевих рад. Сьогодні на розгляді в парламенті перебувають постанови про проведення дочасних виборів ще у десятках регіонів України. За прогнозами експертів, до початку планової виборчої кампанії у близько 1000 адміністративних одиницях відбудуться дочасні вибори. Планові вибори міських, сільських та селищних голів мають відбутися у березні 2010 року, однак відповідно до рішення Конституційного Суду, у 1000 міст та сіл вибори буде розтягнуто залежно від дати дочасних місцевих виборів. У березні 2011 року мають відбутися планові вибори обласних і місцевих рад, однак там, де були позачергові вибори, нові вибори буде відтерміновано.
«Судді Конституційного Суду хотіли допомогти Леоніду Черновецькому, але спровокували анархію в країні, —заявив Микола Томенко. — У мене постає запитання — в Конституційному Суді хочуть, щоб уся країна вибирала протягом чотирьох років? У КС порахували, скільки це коштуватиме країні, коли будемо через кожні півроку проводити вибори? У КС можуть навести хоч одну країну у світі, де застосовується така система виборів? Це рішення, за яке треба нести відповідальність».
Парламентарій зауважив, що свідомий того, що не можна не виконувати рішення КС. Але виходом із ситуації вважає внесення парламентом змін до Конституції у розділі «Місцеве самоврядування».
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.