Селище Ладан Прилуцького району уже багато років привертає до себе увагу своїми наболілими проблемами. Життя багатьох мешканців цього населеного пункту тісно пов’язане з функціонуванням державного підприємства «Прилуцький завод «Пожспецмаш». Останнє не тільки забезпечувало їх роботою, а й подавало тепло в будинки, забезпечувало водою тощо.
Через брак державних замовлень заводу стало важко утримувати селищну інфраструктуру. Адже в ринкових умовах це значно здорожчувало продукцію. У 2006 р. стару селищну котельню та тепломережу передали на баланс сільської ради. Тоді ледь животіючий завод полегшив своє життя. Однак енергозатратна котельня, споживання тепла якої зменшилося чи не на половину, перетворилася на дороге задоволення для ладанців.
У 2006 році на їх порятунок прийшла влада, народні депутати України. Оперативно були відшукані кошти на встановлення дев’яти невеличких котелень, які дали тепло на зиму у 21 багатоповерхівку, школу, профтехучилище. Здавалося б, проблему успішно вирішено, люди отримали гарантоване тепло в домівки.
Однак, як показала зустріч народного депутата України від БЮТ, заступника голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради Олега Ляшка з жителями Ладана у переповненому Будинку культури, це зовсім не так.
Що ж сталося? На зустрічі йшлося про те, що державне підприємство «Прилуцький завод «Пожспецмаш» останнім часом регулярно отримує держзамовлення, а відтак дає роботу майже 1000 ладанцям та мешканцям навколишніх сіл. Завдяки клопотанням народного депутата України Олега Ляшка уряд з вересня минулого року фінансує виробництво пожежних автівок.
— До вересня завод має зробити 165 машин, — зазначив О. Ляшко. — Крім того, в травні Кабінет Міністрів надав 250 мільйонів гривень для виробництва пожежок. Отже, це дає впевненість, що цехи «Пожспецмашу» матимуть роботу й наступного року. А я й далі буду докладати зусиль, щоб завод розвивався, працював, а ладанці отримували гідну зарплату.
Але... на жаль, проблеми Ладана цим ще не розв’язуються. Виборці поінформували народного депутата України про те, що встановлені наспіх котельні уже потребують ремонту, деякі значного. Якщо вартість нагріву одного квадратного метра житла ще минулої зими становила більш як чотири гривні, то нині теплопостачальна організація ультимативно зажадала встановити тариф за таку площу у 8,46 гривні. Тобто за двокімнатну квартиру доведеться платити 423 гривні, а трикімнатну — майже 600. Люди вирішили встановлювати індивідуальні системи опалення. Однак їм на це не дають дозвіл.
Народний депутат України від БЮТ О. Ляшко пообіцяв вирішити частину порушених проблем, що стосується його компетенції, зокрема, «пробити» встановлення ще однієї міні-котельні, стосовно надання дозволів щодо індивідуального опалення. На його думку, щодо тарифів, ремонту протікаючих дахів повинні усе ж таки енергійніше працювати місцеві селищна рада та райдержадміністрація.
 
Ладан
Прилуцького району
Чернігівської області.
На знімку: Олег Ляшко під час виступу у Ладані.
Фото Сергія ПАВЛЕНКА.