Депутати Івано-Франківської обласної ради просять Президента і Верховну Раду «дати політико-історичну і гуманітарно-правову оцінку діяльності КПРС, Компартії УРСР і їх нинішнім ідеологічним спадкоємцям щодо злочинів, скоєних у 1920—1950 роках, з подальшим законодавчим відстороненням їх від державного управління».
Про це йдеться у зверненні до Президента України Віктора Ющенка та Голови Верховної Ради Володимира Литвина, прийнятому на ХХХ сесії Івано-Франківської облради. Депутати закликають перших осіб держави звернутися до парламентаріїв усіх країн, які постраждали від тоталітарних комуністичних ідеологій, і «спільними зусиллями почати підготовку до Міжнародного суду над злочинами комуністичних режимів і заборонити їхню подальшу діяльність». Депутати виходять з того, що «злочини комуністичної системи прирівнюються до злочинів проти людства, а всі злочини повинні бути покараними».
Івано-Франківська облрада також закликала усі громадські організації в Україні «дати належну оцінку злочинному комуністичному режиму і спрямувати свої зусилля на єднання українського народу і недопущення до влади ніяких тоталітарних або авторитарних режимів».
«У пам’ять мільйонів невинно загиблих українців, знищених у результаті злочинної діяльності в Україні комуністичного режиму, — йдеться в документі, —вважаємо обов’язком кожного держслужбовця, посадової особи вжити всіх заходів для недопущення повторення подібних злочинів, морально реабілітувати всіх невинних жертв цієї людиноненависницької ідеології».
 
Івано-Франківськ.