Вечірнє засідання 9 червня
На початку засідання народні депутати вшанували пам’ять шахтарів, які загинули під час аварії на шахті ім. Скочинського та перейшли до розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно спрощення порядку розгляду питань надання допомоги сім’ям загиблих. За словами доповідача, народного депутата Валерія Бондика, цими змінами пропонується скоротити тяганину під час розгляду справ про визнання загиблими людей, особливо шахтарів, якщо є всі підстави вважати їх загиблими під час надзвичайних ситуацій.
Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Сергій Міщенко, зауваживши, що сама ідея авторів законопроекту дуже слушна, бо в такі скрутні часи потрібно допомагати сім’ям загиблих, висловив думку, що робити це треба відповідно до юридичних норм, оскільки такого поняття, як невідкладне оголошення особи померлою, немає в Цивільному кодексі. Комітет вважає, що потрібно визначити конкретні часові рамки, коли така особа визнається померлою. Після обговорення цей законопроект ухвалено в першому читанні.
Так само у першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно зняття мораторію на отримання заробітної плати у виконавчому провадженні на підприємствах паливно-енергетичного комплексу. Натомість законопроект про захист професійної діяльності журналістів не знайшов підтримки парламентаріїв, і його було відправлено на повторне перше читання.
Насамкінець Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроекти про внесення зміни до статті 41 Господарського процесуального кодексу України стосовно призначення судових експертиз та про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» стосовно унеможливлення використання органів державної реєстрації у рейдерських схемах.