На традиційній щоквартальній прес-конференції Президент України Віктор Ющенко привітав представників мас-медіа із професійним святом та вручив найкращим низку високих нагород. Зокрема, почесне звання заслуженого журналіста присвоєно фотокореспондентові «Голосу України» Олександрові Клименку (на знімку праворуч), світлини якого добре знайомі нашим постійним читачам.

Глава держави переконаний: з 2004 року Україна стала іншою державою. Якби не було Майдану, нині в парламенті Конституцію перекроїли б, як заманулося. Не останню роль у цьому, наголосив він, зіграли журналісти, які об’єктивно інформували громадськість про все, що відбувається.
За словами Віктора Ющенка, протягом останніх двох тижнів Україна пережила фактично власний варіант ГКЧП. «За нашими спинами хотіли забрати найсвятіше, що належить нації, — наш суверенітет, соборність, незалежність. Інтриги, свідками яких ми стали, поставили на тест людську мораль, наше майбутнє, наші цінності», підкреслив він у своєму виступі.
Глава держави до останнього не вірив у те, що БЮТ та Партії регіонів удасться домовитися. Однак навіть якби це сталося, Президент доклав би максимум зусиль, щоб наступні вибори глави держави відбувалися не в парламенті. «Я був переконаний, що відповідь на цей виклик ми дамо. Завдяки передусім громадській позиції, яка була доведена дуже відверто, досить об’єктивно, без якихось штучних застережень через вільного українського журналіста», — наголосив він.
Те, що широка коаліція розпалася, Віктор Ющенко назвав безумовною перемогою. Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, він поінформував, що значною мірою вирішував долю цих домовленостей. «У мене в руках був ключ від цієї розв’язки, і при певних обставинах і сценаріях він був настільки переконливий, що, я думаю, став базою, щоби порозуміння відбулося і в тих, хто сподівався на трюк, і в тих, хто, може, щиро чи наївно йшов на «заманухи» Прем’єр-міністра». Водночас керманич країни закликав «не тішитися виграним етапом боротьби», мовляв, Юлія Тимошенко і Віктор Янукович не полишать спроб змінити Основний Закон.
* * *
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, відхрещуючись від ідеї виборів у парламенті, пообіцяла найближчим часом подати свій проект змін до Конституції, який закріпить парламентську республіку та обрання прем’єра всенародно. Про це вона повідомила на прес-конференції у вівторок.
За її словами, нині в парламенті «не набереться і десяти депутатів, які голосуватимуть за жорстку президентську форму правління». Натомість, додала вона, парламентська система зараз успішна в більшості європейських країн.
* * *
Водночас лідер опозиційного уряду Віктор Янукович зазначив, що не всі з розумінням сприйняли його рішення йти на всенародні вибори, а не на вибори в парламенті. «Бути Президентом Верховної Ради, при всій повазі до парламенту, — цього замало, щоб підняти такий важкий вантаж, яким є зараз завдання подолати кризу. Для цього треба бути Президентом усього народу», — сказав він.
Крім того, за його словами, не варто перекреслювати всі напрацьовані зміни до Конституції. Деякі з них, зокрема реформа судоустрію та децентралізація місцевого самоврядування, можуть бути підтримані в парламенті вже сьогодні, переконаний Віктор Янукович.