Ранкове засідання 10 Червня
У першому читанні народні обранці ухвалили законопроект про індустріальні (промислові) парки, внесений народними депутатами О. Шевчуком, Н. Королевською, М. Чечетовим та В. Каськівим (227 «за»). Цей документ визначає правові та організаційні засади створення та функціонування індустріальних (промислових) парків. Зокрема, законопроектом передбачено державну підтримку керуючої компанії та учасників промислового парку.
Під час виступів Кирило Куликов (фракція «НУ—НС») звернув увагу на те, що під стінами парламенту зібралося багато киян — підприємців, транспортників, інвалідів, які протестують проти того, що твориться нині в Києві. Парламентарій вимагав поставити першим питанням порядку денного на четвер проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.
Сергій Гриневецький (Блок Литвина) наголосив, що дискусію треба переводити з кулуарних розмов про зміни структури влади до пошуку шляхів виходу із кризи. Депутат закликав відмовитися від системи виборів за закритими партійними списками, визначити конституційну дату виборів Президента та до місцевих рад, ухвалити новий закон про вибори Президента.
Ірина Акімова (Партія регіонів) підкреслила, що за політичними дискусіями у тінь увійшли питання про ухвалення змін до цьогорічного держбюджету та платоспроможності банківської системи. Банківський сектор уже втратив 90 млрд. грн., стверджувала депутат. І якщо триватиме погашення Нацбанком газових боргів, то до кінця року постане питання про рекапіталізацію самого НБУ.
В’ячеслав Кириленко (депутатська група «За Україну») заявив, що спільними зусиллями вдалося зупинити конституційний переворот. І це заслуга не політиків, а журналістів, які оприлюднили наміри кулуарних перемовників, та мільйонів українців, які висловили свій протест проти неконституційних змін і відстояли право самим обирати владу. За словами депутата, і БЮТ, і Партія регіонів підтвердили факт і зміст таємних «підкилимних» переговорів та свій намір і надалі вести дискусію в такому само ключі, і закликав зберігати пильність.
Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко стверджував, що іспит на зрілість не відбувся, бо політики не спроможні поставити свої інтереси вище за державні, й у результаті програли всі. За його словами, позиція БЮТ залишається незмінною — альтернативи об’єднанню немає. Бютівці також наполягають на ліквідації обласних та районних держадміністрацій, створенні виконавчих органів влади на місцях, кардинальній реформі судової гілки влади, деполітизації судів, ЦВК і КС.
Ганна Герман (Партія регіонів) закликала проводити всі переговори політичних сил публічно, а також скоротити термін виборчої кампанії. «Цим ми зекономимо кошти і не дамо поливати одне одного брудом», — підкреслила депутат.
Підсумовуючи полеміку, глава парламенту Володимир Литвин пообіцяв, що постанову за звітом ТСК з питань столичної влади буде розглянуто в четвер. До того ж, зазначив В. Литвин, парламентові треба визначитися щодо подальших дій у зв’язку з рішенням КС, за яким міські, сільські та селищні голови, обрані на дочасних виборах, працюватимуть не до наступних строкових виборів, а конституційний термін. «Бо це внесе величезну дезорганізацію у життя країни, — сказав В. Литвин. — На сьогодні вже відбулося понад 1000 дочасних виборів, уявіть собі, що відбуватиметься надалі, коли в окремо взятих територіях окремі князьки будуть намагатися провести дочасні вибори, щоб «забити» собі місце при владі на постійно. Тому Верховна Рада повинна прийняти адекватне рішення».
Першого липня 2009 року відбудеться спільне засідання комітетів Верховної Ради на тему: «Про стан україно-румунських відносин». За відповідний проект парламентської постанови проголосували 335 народних депутатів.
Депутати підтримали пропозицію про зміни до календарного плану роботи четвертої сесії Верховної Ради — згідно з прийнятою постановою тиждень з 15 по 19 червня депутати працюватимуть у комітетах і фракціях; тиждень з 22 по 26 червня — у пленарному режимі; тиждень з 30 червня по 3 липня — у комітетах і фракціях.
Парламент ратифікував низку міжнародних угод — Консульську конвенцію між Україною та Республікою Білорусь та дві угоди між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією.
Гостру дискусію викликало обговорення нової редакції Закону «Про столицю України — місто-герой Київ». Проте за схвалення документа в першому читанні проголосували 245 народних депутатів.
Парламент ухвалив постанову про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2009 року. Депутати доручили Кабінетові Міністрів вжити заходів для припинення перевірок відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами ЗМІ на період проведення президентської виборчої кампанії. А Державній податковій адміністрації та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення скасувати графіки перевірок ЗМІ на період передвиборної кампанії. Захист вітчизняних мас-медіа передбачає і прийнятий у першому читанні проект змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо зменшення впливу світової економічної кризи на діяльність електронних ЗМІ).
Ухвалено також постанови Верховної Ради про відзначення на державному рівні 925-річчя заснування міста Цюрупинськ (Олешки) та 300-річчя міста Гола Пристань Херсонської області.
Депутати привітали з днем народження своїх колег Леоніда Фесенка, Віталія Данилова, Валентина Зубова, Олексія Плотнікова, Андрія Шевченка.