Садиба Литовченків у селі Старицьківка Машівського району стала місцем справжнього паломництва. З ранку й до вечора спочатку сотні, а згодом уже тисячі людей не тільки з Полтавщини, а й Києва, Харкова, Дніпропетровська, Житомира та інших міст, навіть із Москви, їдуть сюди, щоб на власні очі побачити диво: на стовбурі старої груші в місці зрізу гілки чітко проглядається кольоровий силует... Божої Матері: світлий одяг, сірі контури хустки, а навколо — ореол.
Перед Великоднем, вирішивши замість старих дерев посадити молоді, Руслан Литовченко почав обрізати гілки. Відпилявши кілька разів товсту гілку старої груші (почав зверху), останній спил зробив ближче до стовбура, ніж зазвичай. Рівно через чотири тижні, за словами господаря, на цьому зрізі з’явилося зображення, схоже на ікону Пресвятої Богородиці. Тут уже побувала комісія від Полтавської Єпархії УПЦ, яка охарактеризувала явище подією як незвичайною, так і надзвичайною. Місцевий священик проводить на цьому місці молитви. Образ уквітчаний рушниками й хустками. У криниці, що розташована поблизу старої груші, освятили воду. Господарі приїжджим не стають на заваді та з розумінням ставляться до витоптаного двору й насаджень. А віряни вже почали збір коштів на будівництво каплички.
Точка зору науковця:
Микола ОПАРА, кандидат сільськогосподарських наук, проректор Полтавської державної аграрної академії:
— Як бачимо, на місці зрізу була гілка невеликого діаметру. Залежно від погодних умов, в яких розвивалося й росло дерево, формувався стовбур: посуха — деревина щільна, більше вологи — кільця темніші й ширші. Такий малюнок трапляється, за теорією вірогідності, один на тисячу. Але в кожному природному явищі кожен може побачити такий образ, який йому ближчий, на який здатна людська фантазія. От мені підказали, що це образ Божої Матері, і я вже починаю асоціативно мислити, додумувати й згодом вірити, що так воно і є. Але навіть релігійні діячі не готові конкретно стверджувати, що це образ Пресвятої Богородиці з’явився на зрізі деревини. Таїнства природи не звідані до кінця, бо й сама людина — витвір природи.
 
Полтавська область.