Співробітники податкової міліції ДПА в Тернопільській області затримали авто, яке транзитом перевозило спирт в один з населених пунктів Івано-Франківщини. Жодних супровідних документів на цей вантаж не було. Спирт вилучили і поставили на зберігання. І тут об’явилися «господарі». Чому це слово в лапках, стане зрозуміло з майже детективної історії.
До управління податкової міліції надійшла заява представника за довіреністю фермерського господарства «С.» у Луганській області з вимогою повернути спирт, який нібито належав йому і призначався, згідно з договором тринадцятирічної давності, для переробки на одному зі спиртових заводів Чернігівщини. Згодом надійшов лист того ж представника фермерського господарства, до якого додавалося рішення третейського суду при юридичній корпорації «П.» (м. Харків) про визнання за фермерським господарством «С.» права власності на вилучений спирт. Ще через деякий час — ухвала одного з райсудів Полтави про забезпечення виконання рішення третейського суду.
— Ми змушені були провести додаткову перевірку, — розповів «Голосові України» начальник відділу обласної податкової міліції Микола Ліберний. — З’ясувалося, що на бухгалтерському обліку вищезгаданого фермерського господарства спирт ніколи не значився. Печатка, якою завірені документи про право власності на спирт, не відповідає печатці, що нею господарство користувалося 1996 року. Фермер жодних доручень про представлення своїх інтересів не давав. Не мало господарство і фінансових та виробничих відносин зі спиртовим заводом на Чернігівщині. За результатами перевірки порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 204 Кримінального кодексу України. Спирт вартістю понад 800 тисяч гривень долучено до справи як речовий доказ.
Наполегливість податкових міліціонерів зберегла здоров’я, а можливо, й життя потенційним споживачам фальсифікованих горілчаних виробів, для випуску яких призначався спирт. На жаль, випадок цей не поодинокий. З початку року податкові міліціонери області з незаконного обігу вилучили товарів на 2,6 мільйона гривень, в тому числі спирту — на 1,2 мільйона. Припинено діяльність семи підпільних цехів з виготовлення товарів народного споживання та одного — з нелегального виготовлення алкогольної продукції.
Тернопільська область.