Значення сучасних лісів Кіровоградщини важко переоцінити. Ці зелені скарби краю виконують грунтозахисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, естетичні функції, формують не тільки клімат, рельєф, а й характер людини, її світогляд, культуру. Ліс — джерело духовного збагачення людини, можливість спілкування з природою, її красою і величчю. Він годує, зігріває, захищає, дає можливість дихати свіжим повітрям на повні груди...

 

Але от готовність це розуміти, сприймати, дбати про природу і її примноження виховується не словами, а справами, безпосередньою участю дітей у природоохоронній роботі. Учнівські (шкільні) лісництва — це потужна сила у формуванні справжніх природолюбів, дбайливих господарів лісу. Практика показує, що більшість молодих спеціалістів, колишніх учнів шкільних лісництв, залишаються працювати в лісовій галузі за місцем проживання. Тож існування шкільних лісництв, особливо — у степових регіонах, де надзвичайна цінність не просто лісу, а навіть кожного дерева, вкрай необхідне. Адже що менше лісу, то більша необхідність його насаджень і надійної охорони.

Чи зможуть прийдешні покоління не лише зберегти, а й примножити лісові багатства України? Кіровоградські лісівники переконані — так! Адже молодь, яка прийшла до лісу, активно продовжує справу збереження зелених легень планети, і безперечно, примножуватиме вікові традиції лісової галузі.

Саме тому нещодавно на Кіровоградщині в дитячому оздоровчому таборі «Бригантина» (селище Новоархангельськ) відбувся Перший обласний зліт членів шкільних лісництв. Організатори зльоту — обласне управління лісового та мисливського господарства, лісові господарства, Товариство лісівників, галузева профспілка, середні навчальні заклади області, молодіжна громадська організація «Флора», Новенський центр дитячої та юнацької творчості «Центр-Юність» (м. Кіровоград) подбали, щоб його програма була різноманітною, насиченою і цікавою.

А благословили потрібне започаткування, яке має всі шанси стати традицією, заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Демченко, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко і голова обласного Товариства лісівників Валентина Токарчук. Свої вітання на адресу учасників зльоту надіслали голова державного комітету лісового господарства України Микола Тимошенко і голова обласної державної адміністрації Василь Моцний.

Не тільки учасники, а й численні гості — серед яких були представники обласної влади і засобів масової інформації, дізналися від організаторів і учасників зльоту багато цікавого про діяльність юних лісівників. Зокрема, під час виставки-презентації досягнень учнівських лісництв. Пройшли під відкритим небом і майстер-класи з виготовлення гербаріїв рослин кіровоградських лісів. А найбільше емоцій викликала розважально-пізнавальна гра «Зустріч на лісових обходах», яку провели спеціалісти лісового господарства. Ігри та конкурси дали змогу не тільки змістовно провести час, а й виокремити підлітків, які мають спеціальні лісівничі здібності та знання для їх майбутньої профорієнтації. Збагатили учнів новими знаннями у галузі лісівництва і зустрічі зі спеціалістами лісового господарства. А своє вміння садити дерева школярі та їхні наставники показали під час закладення скверу Дружби на території табору. Учні висадили саджанці берези, верби й калини, вирощені місцевими лісгосппідприємствами.

Особливі творчі здібності проявила молодь на концертному майданчику (на імпровізованій лісовій галявині) під час акції «Про що шепоче ліс». А найкраще об’єднали всіх, допомогли знайти багато нових друзів вечірні гуляння довкола вогнища.

«На рахунку шкільних лісництв дуже багато корисних справ, — зазначає начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко. — Юні лісівники виготовляють шпаківні й синичники, збирають плоди і заготовляють насіння лісових порід, обгороджують мурашники, щороку висаджують тисячі саджанців, займаються дослідницькою і природоохоронною роботою. Але, передусім, шкільне лісництво — це зелена лабораторія, де школярі вчаться досліджувати навколишній світ, де їм прищеплюється любов до природи, до рідного краю. І починається ця любов з деревця, посадженого своїми руками, з першого світанку, який вони зустрічають у лісі, з мандрівки лісовими стежками».

Безумовним лідером у справі налагодження діалогу зі школярами, навчальними закладами, які знаходяться в зоні діяльності підприємств, в організації і проведенні спільних тематичних заходів, залученні учнівської молоді та громадськості до актуальних питань розвитку сучасної лісової галузі є ДП «Олександрівський лісгосп» (директор — заслужений лісівник України Олександр Синявський). Це підприємство супроводжує діяльність дев’яти шкільних лісництв району.

Плідна співпраця олександрійських учнів із лісівниками підтверджена численними перемогами на всеукраїнських заходах. Зокрема, минулого року учні шкільного лісництва Підліснянської загальноосвітньої школи Юлія Вовченко та Олександр Варламов серйозно заявили про себе дослідницькою роботою «Особливості зникнення та розповсюдження первоцвітів Чорного лісу» на V Міжнародному юніорському лісовому конкурсі в Москві, їх нагороджено спеціальним призом Державної Думи Росії.

З огляду на масштабність роботи шкільних лісництв і її важливість, з метою координації напрямів їх діяльності, для постійного обміну досвідом та примноження здобутків торік в області створено першу в Україні Асоціацію шкільних лісництв.

Місце проведення зльоту було визначено не випадково. Адже табір «Бригантина» розташувався серед чудового соснового лісу, неподалік мальовничої річки. Територія має вигляд сучасного дендропарку, а в його корпусах — затишні кімнати, кабінети та обслуговуючі приміщення. Усе сприяє плідному спілкуванню юних знавців лісової справи і з природою, і між собою. І водночас — активному та змістовному відпочинку.

Крім іншого, у перший день зльоту його учасники прийняли у свою дружну сім’ю три новостворені шкільні лісництва: Веселобоковеньківське (Іванівська загальноосвітня школа Долинського району), Компаніївське (Компаніївська загальноосвітня школа Компаніївського району) та Новенське (центр дитячої та юнацької творчості «Центр- Юність» м. Кіровоград). Новобранцям урочисто вручили спеціальні паспорти і надали право першими себе презентувати. Відтепер на території області налічується двадцять шкільних лісництв — по декілька в кожному лісгоспі.

А на знак того, що з цього дня юних лісівників об’єднуватиме не тільки спільна справа, а й нові насадження, названі сквером Дружби, вони посадили на території табору кілька десятків саджанців тендітних білотілих берізок, калини і верби.

Подібні заходи, безперечно, плекають нові покоління справжніх лісівників, сприяють об’єднанню молоді навколо справи збереження і розширення лісових багатств України. Судячи з усього, кіровоградським працівникам лісу це чудово вдається. Переважна більшість членів шкільних лісництв Кіровоградщини уже визначилися з майбутньою професією і продовжуватимуть лісову справу, до якої так мудро завдяки своїм наставникам прикипіли душею.

Петро МЕЛЬНИК.

Фото автора.