Футбол. Чемпіонат світу—2010. Відбірний раунд. 6 червня.
Група 1. Швеція — Данія. 0:1. Албанія — Португалія. 1:2. Данія — 16 очок, Угорщина — 13, Португалія — 9, Швеція, Албанія — по 6, Мальта — 1.
Група 3. Словаччина — Сан-Марино. 7:0. Словаччина — 15, Північна Ірландія — 13, Польща — 10, Чехія, Словенія — по 8, Сан-Марино — 0.
Група 4. Фінляндія — Ліхтенштейн. 2:1. Азербайджан — Уельс. 0:1. Німеччина — 16, Росія — 12, Фінляндія — 10, Уельс — 9, Азербайджан, Ліхтенштейн — по 1.
Група 6. Казахстан — Англія. 0:4 (Беррі, 40, Гескі, 45, Руні, 73, Лемпард, 78 (п)). Білорусь — Андорра. 5:1 (Близнюк, 2, 76, Калачов, 44, Корніленко, 50, 65 — Ліма, 90).
Хорватія — Україна. 2:2. Голи: Петрич, 2, Шевченко, 13, Гай, 54, Модрич, 68.
Хорватія: Руньє, Срна, Шимунич, Ковач, Чорлука, Праньїч, Ракитич (Вукоєвич, 46), Юрич (Леко, 46), Модрич, Петрич, Олич (Манджукич, 61). Тренер — Славен Білич.
Україна: П’ятов, Мандзюк, Кучер, Чигринський, Шевчук, Тимощук (Русол, 88), Гай, Ротань, Назаренко (Калиниченко, 76), Мілевський, Шевченко (Селезньов, 23). Тренер — Олексій Михайличенко.
Попереджено: Селезньова, 23, Назаренка, 59, Срну, 72, Мандзюка, 80, Леко, 82, Кучера, 90+2.
Арбітр — Тер’є Гауге (Норвегія).
Загреб. Стадіон «Максимир». 35 000 глядачів. 23 градуси.
 
Група 7. Литва — Румунія. 0:1. Сербія — Австрія. 1:0. Сербія — 15, Франція — 10, Литва — 9, Австрія, Румунія — по 7, Фарери — 1.
Група 8. Кіпр — Чорногорія. 2:2. Болгарія — Ірландія. 1:1. Італія — 14, Ірландія — 13, Болгарія — 8, Кіпр — 5, Чорногорія — 4, Грузія — 3.
Група 9. Ісландія — Нідерланди. 1:2. Македонія — Норвегія. 0:0. Нідерланди — 18, Шотландія — 7, Ісландія — 4, Македонія — 4, Норвегія — 3.
Сьогодні в Києві збірна України проведе черговий відбірний матч із командою Казахстану. Але нас продовжує цікавити подія, котра відбулася минулої суботи в Загребі, де наші футболісти провели нелегкий поєдинок проти дуже сильної команди Хорватії. І зіграли, як на мене, по-бойовому і з почуттям гідності.
— Якщо зіграємо внічию або зазнаємо поразки в матчі з Україною, наші шанси на путівку до ПАР значно зменшаться, — заявив напередодні зустрічі наставник хорватів. — Ми зобов’язані перемагати в усіх поєдинках, що залишилися, включаючи і матч з англійцями на «Вемблі» у вересні.
У самісінькому дебюті поєдинку після удару зі штрафного Срни його партнер по клубу П’ятов відбив м’яча просто на Петрича. І душа в Білича, зрозуміло, заспівала. Однак суперники його команди чомусь не знітилися, а навпаки — більше володіли м’ячем, комбінували, йшли вперед. А невдовзі зрівняли рахунок. Ротань з лівого флангу зробив відмінну навісну передачу, на яку блискуче зреагував Шевченко і головою з лінії воротарського майданчика влучно пробив.
Уже невдовзі наші могли вийти вперед після того, як Мілевський впав у борьбі з Шимуничем. Пенальті незаперечний. Однак іншої думки був арбітр. А на 23-й хвилині сталася дуже неприємна подія для гостей: травмувався Шевченко. То була відчутна втрата.
Після перерви хорвати пережили ще один стрес. На лівому фланзі збили Мілевського, штрафний виконав Назаренко, і Гай головою забив другого м’яча.
Після цього хорвати, великі майстри провокацій і ударів тишком-нишком, на повну потужність застосували перевірені засоби. Особливою активністю відзначалися Срна і Леко. Останній, не соромлячись, в стилі іншого виду спорту (боїв без правил) вдарив по нозі Тимощука. Ну, а всіх перевершив справжній костолам Манджукич, котрий «косив» українських футболістів з особливою несамовитістю. Не без допомоги суперників господарям таки вдалося встановити рівновагу.
Заради справедливості варто сказати, що завершальна частина матчу була за хорватами. Двічі — на 85-й і 90+3 хвилинах — після ударів Модрича і Петрича нас рятувала стійка воріт.
— Якщо розділити гру на дві частини, то в першому таймі українська збірна була жвавішою, небезпечнішою, цікавішою, — прокоментував хід зустрічі Славен Білич. — Хоча з перших хвилин нам удалося повести в рахунку, вже на 15 хвилині ми задумалися, а що робити далі. У центрі поля в нас утворилася дірка, і її треба було терміново латати. Саме тому з перших хвилин другого тайму ми випустили на поле Вукоєвича та Леко. Спробували вирішити виниклу проблему за рахунок моторики, агресії.
Нам удалося збалансувати гру і диктувати свої умови. Однак, на жаль, ми пропустили другого м’яча. Я, звичайно, уважно вивчав турнірну таблицю. Але поки що пройдено лише половину шляху. Хоча за друге місце нам треба ще добре поборотися. Тепер Україна перебуває в кращому становищі, ніж ми. Навіть тому, що грає з Англією на своєму полі. Це невелика перевага, але все-таки. Та й збірна Білорусі також має непогані шанси поборотися...
Олексій Михайличенко:
— Це був матч гідних суперників. З першої і до останньої хвилини на полі йшла безкомпромісна боротьба, футболісти обох команд демонстрували величезне бажання перемогти. Звичайно, не обійшлося без помилок і непорозумінь, але в принципі гра була досить динамічною. Неприємно пропускати на перших хвилинах. Однак ми чекали, що збірна Хорватії зі старту демонструватиме агресію, постарається психологічно подавити нашу команду. Розгубленості після пропущеного м’яча не відчував, розумів, що попереду ще вдосталь часу.
Шкода, що ми не зуміли до кінця гри витримати той темп, який був заданий у першому таймі. Не використали завойований нами простір і не довели до логічного завершення дуже хороші контратаки, коли вели в рахунку. Потім ми пропустили, вважаю, досить нелогічний м’яч. Але в будь-якому разі це була наша помилка. Ми дозволили хорватам на емоціях, на підйомі провести кінцівку матчу агресивніше, ніж ми...
На знімках: хорватські дівчата вродливі, та наші хлопці не гірші; Андрій Шевченко свого імені не зганьбив.
Фото Євгена Кравса (із Загреба).