Містечко Мена в давні часи так назвали тому, що сюди приїздили з усіх усюд купці, щоб обміняти свої товари, добре поторгувати. Через населений пункт також пролягав торговельний шлях з Києва, Чернігова на Курськ, Дон. Цю традицію вирішили відродити у недавні часи скликанням великого Троїцького ярмарку, який проводять уже вісім років поспіль після завершення весняно-польових робіт.

 

Ось і цього разу на головній площі райцентру зібралося тисячі гостей, менян, сотні торговельників. Троїцький ярмарок перед початком мало не зірвав рясний годинний дощ. Але... сонце розвіяло низові хмари, відігнало прохолоду. І на площі та довкола неї (а шашлики та інші наїдки готувалися у парку поряд) запарувало тепло, запанували гамір, спів. Про нещодавню примху природи нагадували тільки великі калюжі та парасолі в руках.

Сільські громади представляли в своїх куренях твори місцевих вишивальниць, художників. А ще — щедре частування.

— А спробуйте нашого первачку! — припрошували гостинні господарки.

З кожного кутка ярмарку линула пісня аматорів сцени. Особливо серед них вирізнявся чудовим співом ансамбль «Менщина». Близько 60 підприємств, господарських структур виставили на продаж різноманітні товари: від меблів та парканів до живності.

Привітав учасників святкування Трійці народний депутат, заступник голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради Олег Ляшко.

— Мені дуже приємно бути з вами разом, — зазначив він. — Хочу сказати вам, що уряд Юлії Тимошенко дбає про розвиток Чернігівщини і, зокрема, Менського району. На ремонт доріг в області цього року заплановано виділити до 680 мільйонів гривень. Частина цих коштів буде спрямована й до вас. Якщо минулого року відремонтовано дорогу до Локнистого, то нинішнього — значно більше. Крім того, в Мені буде збудована станція знезалізнення води, закінчено ремонт каналізації.

Олег Ляшко поспілкувався з багатьма учасниками ярмаркування, вислухав побажання Верховній Раді та уряду місцевих виробничників, підприємців. Він поінформував виборців про останні події в законодавчому органі, висловив свій погляд на те, в який спосіб необхідно досягти змін на краще в регіоні та країні.

У Троїцькому ярмарку також взяли участь відомі уродженці Менського району, представники Чернігівського земляцтва в Києві письменники Олекса Довгий, Іван Корбач, Микола Ткач. Останній ознайомив менян зі своїм новим віршем, якого всі сприйняли оплесками.

Прозаїк І. Корбач розповів землякам, які нові твори написав. Поет Олекса Довгий був дуже задоволений, що, незважаючи на кризу, політичне протистояння у Києві, в рідних місцях земляки бережуть спокій, оптимізм, духовність.

 

Мена 

Чернігівської області.