Зміни до Конституції мають вноситися виключно за наслідками народного волевиявлення. З такою тезою виступив учора народний депутат від «НУ—НС» Арсеній Яценюк під час брифінгу. Для того щоб запровадити таку норму, парламентарій пропонує провести всеукраїнський референдум.

 

Окрім цього питання, народ зможе висловитися також з приводу неможливості продовження повноважень будь-якої високопосадової особи або інституції поза конституційними термінами та стосовно «беззаперечного і обов’язкового права народу на волевиявлення і реалізацію наслідків цього волевиявлення як закону для всіх державних інституцій».

Ці три кроки, на думку політика, дадуть змогу створити «запобіжники», які не дозволять нікому «переписувати Конституцію під себе».

Арсеній Яценюк поінформував, що «Фронт змін» проведе з цього приводу експертне та громадське обговорення. Затим розпочнеться збирання підписів на підтримку референдуму. На думку народного обранця, його необхідно провести до президентських виборів, він також висловив сподівання, що вдасться вкластись у відведені для цього терміни.