...задля подолання економічної кризи. Так прокоментував зрив домовленностей про створення коаліції між двома мегафракціями Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашньому брифінгу. Політичні сили, на його переконання, не змогли поділити країну, а тепер звинуваючить одна одну.

 

«Сьогодні є очевидним, що ніхто не збирався здійснювати практичну роботу для того, щоб підтримати країну і людей, поєднавши зусилля. Бо в процесі взаємних звинувачень у розвалі домовленостей не фігурує жодного питання економічного або соціального плану. А виключно йдеться про те, що домовленості йшли до останнього у плані пошуку гарантій від взаємної зради», — переконаний глава парламенту.

Відповідаючи на запитання про те, що після зриву домовленостей БЮТ почав відхрещуватися від авторства опублікованих змін до Конституції (вчора Іван Кириленко заявив, що опублікований в Інтернеті проект змін до Конституції розробляли не представники БЮТ), Володимир Литвин заявив: проект Основного Закону, опублікований у ЗМІ, таки був узгоджений між БЮТ і ПР — і «це правда, яку знають всі». Щоправда, після «витоку документа у ЗМІ», Блоку Литвина висунули претензії у «зливі» інформації.

Проект Конституції, на переконання Володимира Литвина, з юридичної точки зору «був виписаний бездоганно». «Мені сказали: «Ви можете з ним ознайомитися, але жодної зміни, жодної коми внести не можна, бо все узгоджено», — зазначив глава парламенту і додав, що після ознайомлення з нормами про обрання Президента в парламенті і пролонгацію повноважень парламенту розповів ініціаторам: «вони мають усвідомлювати, що їздитимуть лише безмежним простором Радянського Союзу, оскільки до цивілізованої Європи їх не пустять».

На запитання, наскільки комфортно йому перебувати у коаліції, якщо партнери «м’яко кажучи, були не дуже чесними», коли без участі його фракції розробляли зміни до Конституції, Литвин відповів: «Комфорту мало, і сьогодні є актуальним питання про мораль, але в українській політиці така категорія відсутня. Але треба разом подумати, як діяти в цій ситуації». А гучний вихід із коаліції, на його переконання, не привів би до жодних наслідків.

Голова Верховної Ради спрогнозував: парламент шостого скликання не встигне внести зміни до Конституції до президентських виборів, якщо «дотримуватиметься Регламенту».

Вл. інф.