Віктор Янукович: треба радитися з народом

Лідер Партії регіонів після молитви у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври зробив сенсаційну заяву: «У ході переговорів для мене стало очевидним, що навіть при готовності всіх учасників до серйозних компромісів широка коаліція зіткнеться з низкою проблем, які швидко вирішити не вдасться. Я розумів політичну ціну зусиль, які треба буде зробити, для всіх учасників процесу. Розумів, що і новому урядові, і новій коаліції потрібен буде час. Але наближення президентських виборів позбавляє сенсу створення нового уряду. Кількох місяців, які відділяють Україну від президентських виборів, просто не вистачило б, щоб розпочати справді ефективну антикризову діяльність».
Віктор Янукович підтвердив, що під час політичних консультацій розглядалися шляхи внесення змін до Конституції, які передбачали вибори Президента в парламенті та продовження на певний термін повноважень Верховної Ради. Це було необхідно, підкреслив політик, для того, щоб дати новій коаліції і новому уряду час для реалізації програми відродження економіки.
«Однак ці зміни треба було вносити дуже швидко, — наголосив лідер Партії регіонів. — Це означало, що треба відмовитися від широкого їх обговорення в обстановці відкритості й прозорості. А такий шлях — це крок назад від демократії. Треба завжди радитися з народом».
Віктор Янукович підкреслив, що не має наміру політизувати переговори чи їх провал для досягнення короткотермінових політичних дивідендів. Ці консультації він назвав такими, що дали багато на перспективу. «Пройдений шлях до об’єднання залишається нашим спільним надбанням. Це той безцінний вантаж, який ми беремо з собою, продовжуючи рух уперед. Ми обов’язково використаємо його. Це відбудеться одразу після президентських виборів», — підсумував політик.
Юлія Тимошенко: іду на президентські вибори
Після цього зі зверненням виступила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: «Саме у цей важливий день я вірила, що відбудеться єднання всіх політичних сил України задля однієї мети — захисту вас, ваших дітей та країни від глобальної світової біди: від вбивчої фінансово-економічної кризи».
«Переговори йшли надзвичайно важко, але — все-таки йшли! — продовжила Ю. Тимошенко. — На жаль, сьогодні Віктор Янукович поставив на них крапку. Він в односторонньому порядку, нікого не попередивши, вийшов із переговорного процесу, зробив гучну політичну заяву, поставивши, власне кажучи, хрест на об’єднанні, на шансі для України».
Юлія Тимошенко так само не поставила крапку на можливості втілення в життя ідей широкої коаліції, припустивши, що «відразу після президентських виборів ми це обов’язково зробимо — змінимо Конституцію на краще». Однак вона підкреслила, що в завершених у неділю переговорах не йшлося ані про продовження повноважень Верховної Ради, ані про однозначне обрання Президента в парламенті, ані про будь-які заходи щодо обмежень свободи слова. «Проти подібних змін категорично й відразу виступила наша політична сила, а так само і Блок Литвина, і блок «Наша Україна—Народна самооборона», — наголосила Юлія Тимошенко. З її точки зору, всі ці розмови велися «задля дискредитації переговорного процесу, який і так проходив складно, дуже важко і тяжко».
Однак, попри те, що широка коаліція провалилася, лідерка БЮТ не має наміру опускати руки. «Якщо чоловікам не вистачає мужності, відповідальності, не вистачає гідності і честі, то мені всього цього вистачить, — сказала вона. — Саме тому і саме зараз, щоб довести, що ви недарма стояли на всіх майданах, вулицях та площах країни я заявляю, що іду на президентські вибори і переможу!»