Які шпалери найкращі? З цим запитанням найчастіше споживач приходить у спеціалізований магазин. Вибрати сьогодні можна будь-що на різний смак. Але якщо створювач свого родинного затишку схоче мати надійне, якісне, красиве покриття для стін, він може не вагатися: «Слов’янські шпалери», що виробляються в Корюківці Чернігівської області й нині набули популярності у багатьох країнах, йому стануть у добрій пригоді.
Зростання... у кризу
— Ніно Мефодіївно, останнім часом більшає позитивної інформації про торгову марку «Слов’янські шпалери» «Корюківської фабрики технічних паперів». Як вам удається в умовах кризи не знижувати обсяги виробництва?
— Я б не сказала, що ті світові негативні економічні процеси, які нині прогресують, не вплинули на життя нашого підприємства. Істотно, наприклад, подорожчала імпортна сировина. Нам доводиться майже всю її купувати в Італії, Німеччині за валюту. А остання, як відомо, стала дорожча. До того ж криза зменшила імпорт в Україну, Російську Федерацію дорогих шпалер, вироблених у Західній Європі, зокрема в Італії. Ціни на них через високий курс долара стали недоступні для масового споживача. Водночас ми підвищили вартість свого дорогого асортименту шпалер на 15 відсотків. Із цих причин чимало магазинів переорієнтувалися на нас, стали більше замовляти «Слов’янських шпалер».
— До речі, ви більше виробляєте корюківських шпалер для наших споживачів, чи все-таки на експорт?
— На жаль, нам, як мовиться, мало місця в рамках України. Досить назвати одну промовисту цифру: «Слов’янські шпалери» нині займають 50 відсотків ринку такої продукції в державі. За минулий рік ми виготовили 48 мільйонів рулонів шпалер. Зазначу при цьому, що нам удалося успішно реалізувати дорожчий асортимент, а тому отримали найкращий фінансовий результат за останні роки. Близько 25 відсотків «Слов’янських шпалер» продається в Україні. Найголовніші ж партнери-дилери в Російській Федерації. Тут продається 65—70 відсотків нашої продукції. Третє місце за реалізацією шпалер з Корюківки посідає Казахстан. Крім того, відвантажуємо їх і в Білорусь, Грузію, Азербайджан, Узбекистан, Литву. Останнім часом вийшли також на ринки Польщі, Туреччини.
— Чи зберігається ця позитивна динаміка нинішнього року?
— Поки що так. Виробництво товарної продукції в діючих цінах становить 105 відсотків до відповідного періоду минулого року. Щоправда, в натуральному виразі її вироблено менше. Однак, зауважу, головні закупівлі в нас відбуваються влітку. Ось тоді й буде зрозуміло, чи наша стратегія виявилася успішною. Зазначу, що за останні п’ять років щороку вкладали в модернізацію виробництва до 5 мільйонів доларів. А загалом у переозброєння фабрики вже інвестовано майже 50 мільйонів доларів. Здебільшого за власні кошти або кредитні ресурси ми закупили в Німеччині та інших країнах передове обладнання, технологічні лінії, які дають можливість швидко та оперативно реагувати на запити споживачів. Маємо 10 колекцій шпалер, які вміщують понад 1000 різних малюнків. До того ж дизайнерська студія щомісяця дає на розгляд художньої ради мінімум 20 нових зразків, які одразу запускаємо у виробництво. Під торговельною маркою «Слов’янські шпалери» випускаються дуплексні, акрилові, вінілові, глибокого друку шпалери. У виробництві використовуємо тільки екологічно чисту сировину всесвітньо відомих європейських компаній.
Мода на той чи інший стиль, зображення дуже перемінлива. Тому намагаємося працювати так, щоб наші колекції постійно мали попит серед споживачів. Наприклад, одна з найновіших розробок — колекція «RETRO». Ці шпалери робляться на флізеліновій основі.
— Що це таке?
— Флізелін — це нетканий композиційний матеріал із поліефірних волокон та целюлози з полімерним з’єднанням, схожим на скловолокно, однак із більш тонкою структурою. Він відзначається високою стабільністю розмірів, не розтягується, не дає просідлості при намоканні та наступному висиханні. Крім того, флізелінова основа міцніша від паперової. Під час виробництва колекції «RETRO» не використовувався вініл, а фарбу наносили безпосередньо на флізелін, що надало шпалерам ворсистої поверхні. Значної популярності набули колекції «Expromt», «Comfort», «Gracіa» та інші. До речі, шпалери високого класу не мають у своєму складі шкідливих летючих з’єднань, є повністю екологічно безпечними.
— Це, як я розумію, колекції, розраховані на вибагливого покупця. Але ж багато людей хочуть якісні шпалери за невисоку ціну.
— Ми виробляємо достатньо продукції й економ-класу. Рулони різнобарвних шпалер від 7 гривень гідно прикрасять будь-яку квартиру, додадуть їй затишку.
Бюрократична гра
— Ніно Мефодіївно, ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» постійно працює в імпортно-експортному режимі. А це, як відомо, великі ризики. Адже в сусідніх країнах змінюються законодавство, податки. Як вам удається виживати в таких умовах?
— Я згодна з вами, що певні проблеми щодо цього є. Наприклад, у Російській Федерації стосовно нашої фабрики було проведено антидемпінгове розслідування. Але з’ясувалося, що ми пропонуємо росіянам продукцію за такими само цінами, як і їхні виробники шпалер. Тому ніяких санкцій щодо нас не вживали. Бувають й інші моменти. Нас тривожить залежність від поставок газу тощо. Але ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» найбільше хвилює те, що в Україні економічний механізм, який діє нині, не сприяє розвитку вітчизняного виробництва.
— Що вас у ньому не влаштовує?
— Я маю на увазі передусім відшкодування ПДВ. Коли на митниці ми розмитнюємо сировину, то беремо кредити, щоб одразу згідно з чинним законодавством заплатити ПДВ. Це дуже великі суми. Усе було б гаразд, якби так само оперативно нам віддавали ПДВ під час експортування продукції. Ще два роки тому діяла вексельна система взаєморозрахунку з ПДВ. Нас вона влаштовувала, бо не доводилося стільки залучати кредитних ресурсів, що лягають тягарем на собівартість продукції. Але сьогодні процес відшкодування ПДВ всіляко затягується. Фактично з минулого року 22 мільйони гривень державою вилучено з нашої фабрики, і ніякі звернення до Кабінету Міністрів, в інші інстанції не допомагають нам повернути таку значну суму, яка дуже потрібна для життєдіяльності виробництва.
— Можливо, ви скоїли якесь порушення?
— Ми маємо результати перевірок, звірок. Але постійно отримуємо бюрократичні відписки. Якісь суми щомісяця нам повертають. Однак загальний борг постійно становить понад 20 мільйонів гривень. Я розумію, що у країні складна ситуація. Та забирати у працюючого підприємства оборотні кошти — це далі поглиблювати кризу. Тільки за перший квартал ми заплатили 19 мільйонів гривень податків. Для чого ж у нас забирати ще додаткові десятки мільйонів? А якщо зупинимося?
— Що, і таке можливо?
— А ми вже тиждень стояли.
Хто хазяїн газу
— Що трапилося?
— Проблема в тому, що технологія виробництва шпалер передбачає застосування газу. Нам хотілося б його купувати в «Нафтогазу» або іншого єдиного постачальника напряму. Але у цій сфері «працює» декілька посередників. Ось ми купували в одного постачальника. Потім з’ясовується, що він не мав ліміту газу. Новий посередник вимагає від нас оплати за ті об’єми, які ми вже спожили і за які розрахувалися. Судимося. Нас уже відключали від газу. Через те простоювали. Зазнали мільйонних збитків. Я вважаю, що така ситуація з постачанням газу не нормальна. Вона екстремальна, вибиває з колії таке потужне виробництво, як наше.
— Цього року ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» відзначатиме своє 60-річчя?
— Незважаючи на труднощі, ювілей обов’язково відсвяткуємо. Нині на фабриці працюють у чотири зміни майже 1000 трудівників. Це згуртований колектив професіоналів, який за останні 10 років зробив досить багато, щоб марка «Слов’янські шпалери» стала відома та популярна у світі. Наше підприємство до того ж виконує велику соціальну роботу в Корюківці: щороку вкладаємо до мільйона гривень у ремонт доріг, закладів освіти, закупівлю медобладнання тощо. Тому й очікуємо, що й для громадськості наш ювілей стане спільним святом.
Інтерв’ю взяв Сергій ПАВЛЕНКО.
Корюківка
Чернігівської області.
На знімку: зразки нових колекцій.
Фото автора.