До розкладу засідань цього пленарного тижня включено майже 90 питань, — про це заявив на вчорашній погоджувальній нараді керівників депутатських фракцій і комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 
Насамперед, зазначив він, треба визначитися із датою розгляду основних напрямів бюджетної політики. Так, учора депутати мали розглянути зміни до деяких законодавчих актів «Щодо зняття мораторію на отримання заробітної плати у виконавчому провадженні» (стосовно підприємств паливно-енергетичного комплексу), законопроект про захист професійної діяльності журналістів, а також засади внутрішньої і зовнішньої політики.
Сьогодні, повідомив Голова Верховної Ради, парламентарії мають розглянути питання ратифікації, зокрема угоду між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про передачу засуджених осіб. Крім того, за його словами, потребує внесення до порядку денного та прийняття рішення низка законопроектів, серед яких — про безплатну правову допомогу, зміни до деяких законів щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку і про систему оподаткування (щодо тимчасової заборони збільшення податків та зборів), до Закону «Про банки і банківську діяльність» (стосовно забезпечення прав вкладників комерційних банків), а також проект постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2009 року.
До порядку денного четверга внесено зміни до Бюджетного кодексу України, проект про засади запобігання і протидії корупції, а також першочергові заходи щодо запобігання впливу світової фінансової кризи на хлібопекарську галузь. Крім того, до порядку денного буде запропоновано включити програму діяльності Кабінету Міністрів «Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток» тощо.
А в п’ятницю, зазначив Володимир Литвин, народні депутати мають заслухати звіти двох тимчасових слідчих комісій.
Перший заступник лідера Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що регіонали наполягають на тому, щоб усі закони, зокрема стосовно бюджету, виконувалися. Крім того, на його переконання, невирішеними залишилися проблеми у хімічній галузі. Стурбовані регіонали і неузгодженими діями Президента та прем’єра.
Нині, заявив лідер комуністів Петро Симоненко, мають бути чіткі заходи щодо захисту внутрішнього ринку. Водночас, за його словами, має бути продовжений мораторій на продаж землі, підтримку стратегічних підприємств і чітка відповідальність банків. Також, на його переконання, треба повернути у державну власність низку підприємств, зокрема Коростенський фарфоровий завод. Лідер Блоку Литвина Ігор Шаров запропонував відтермінувати розгляд змін до кодексів щодо запровадження відповідальності за приниження гідності українського народу.
А лідер фракції БЮТ Іван Кириленко закликав колег перенести розгляд діяльності уряду на наступний тиждень, а всі законопроекти стосовно місцевого самоврядування розглянути в один день. Іван Кириленко повідомив, що найближчим часом бютівці внесуть свій проект змін до Конституції. У ньому, зокрема, передбачено судову реформу, делегування повноважень центру місцевому самоврядуванню, чіткий розподіл між гілками влади і парламентська форма правління.
 
ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА
Засідання Верховної Ради розпочалося у вівторок о 16-й годині, проте парламентарії відмовилися продовжити свою роботу до 19-ї години. За це рішення проголосували лише 173 депутати. Водночас 180 депутатів проголосували за розгляд законопроектів за скороченою процедурою. Обурений Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до залу із запитанням, а «навіщо приймали рішення працювати цього тижня». «Давайте або працювати, або закриємо Верховну Раду», — сказав він.