В аварійному стані опинилася школа в селі Розкопане Погребищенського району на Вінниччині. Рясні зливи, що пройшли тут останнім часом, підмили фундамент двоповерхової будівлі, внаслідок чого зрушили з місця внутрішня і зовнішня стіни в кабінеті математики та навчальній кімнаті сьомого класу.
— Добре, що будинок великий, має більше двох тисяч квадратних метрів, тому є куди відселити учнів з аварійних кімнат, — каже директор школи Валерій Братковський. — У нас навчається 71 учень, а школа розрахована на 500 дітей. На наше щастя, заняття уже закінчилися, залишилося скласти іспити, тоді повністю звільнимо приміщення для ремонтних робіт.
Голова Погребищенської районної ради Володимир Олексієнко повідомив, що нині фахівці роблять експертизу і визначаються з коштами. Керівництво району вже звернулося до управління з надзвичайних ситуацій Вінницької облдержадміністрації з проханням надати фінансову допомогу для ліквідації пошкоджень, які спричинила стихія. Утім, фахівці вже встановили, що винні не тільки грунтові води, рівень яких піднявся після дощів. Під час будівництва школи у 1978 році будівельники допустили низку порушень. Нині вони далися взнаки.
— Якщо не вжити негайних заходів, може статися лихо, — продовжує голова районної ради, — подальше руйнування несучих конструкцій призведе до того, що впаде панель перекриття. За попередніми підрахунками, для ліквідації руйнувань необхідно приблизно 300 тисяч гривень. На жаль, такої суми в районному бюджеті не вдасться знайти.
До речі, батьки учнів уже висловили бажання допомогти у проведенні робіт. Тільки б першого вересня їхні діти сіли за парти у відновленій будівлі.