Продукти без обов’язкового маркування стосовно вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) стануть забороненими в Україні. А з недобросовісними виробниками та продавцями «прихованих мутантів», нарешті, розбиратимуться правоохоронні органи. Про це «Голосу України» розповів народний депутат Андрій Павловський (БЮТ), який підготував відповідний законопроект.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів уже затвердив постанову «Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг».
— Постанова Кабміну — це перемога здорового глузду, — стверджує автор законопроекту, народний депутат Андрій Павловський (фракція БЮТ). — В Україні вирощують генетично модифіковані культури сої та картоплі. Продуктами із вмістом ГМО до 30 відсотків завалюють прилавки магазинів, не повідомляючи покупцям про «особливості» товару. Тим часом весь світ сперечається про те, наскільки безпечно вживати змінені генетиками організми!
За словами народного депутата, на етикетці харчових продуктів обов’язково має бути напис: «з ГМО» чи «без ГМО». Це робиться для того, щоб захистити права споживачів на повну інформацію про продукт харчування і те, як він вплине на їхнє здоров’я.
— Я не проти виробництва і споживання ГМО. Науковий прогрес — це чудово, але ми разом зі всіма цивілізованими країнами світу маємо захистити право на вибір та право на інформацію. Однак нині виробники приховують інформацію від покупця. Навіть стосовно продуктів дитячого харчування, а це взагалі неприпустимо, — каже народний депутат.
Вл. інф.