В умовах фінансової кризи всі намагаються позбутися зайвих витрат. Але це не привід припиняти благочинну діяльність. Оптимальна соціальна програма за кризових умов, крім своєї малобюджетності (від цього зараз нікуди не дітися), має надавати допомогу тим, хто її особливо потребує в нелегкі часи. Й допомагати не тільки матеріально, а й духовно. 
Така опіка й увага часом дорожчі за подарунки, вважає президент благодійного фонду «Обдаровані діти — майбутнє України» Влада Литовченко. Її фонд постійно опікується школами-інтернатами, де виховуються сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Він влаштовує майстер-класи за участі відомих виконавців, спортсменів, дизайнерів, започаткував програму «Пізнай світ!», у рамках якої представники різних посольств проводять уроки, де розповідають про історію та культуру своїх країн тощо.
У День захисту дітей БФ «Обдаровані діти — майбутнє України» запросив своїх підопічних у ляльковий світ казки (на знімку) —разом із Київським академічним театром ляльок влаштував перегляд вистави «Чарівна лампа Аладдіна» та концерт улюблених виконавців Аліни Гросу, Іви Річ... На акцію запросили культурних аташе посольств Росії, Польщі, Франції, Італії, Аргентини, Індії. Цими днями Національній бібліотеці України для дітей, окрім сервісного комп’ютера для кращого функціонування локальної мережі закладу, Влада передала власну колекцію ляльок у національних костюмах, а випускницям столичного інтернату № 23 — вечірні сукні для прощального шкільного балу.
Фонд співпрацює с видавництвом «Грані-Т» — одним із небагатьох, що друкує сьогодні дитячу сучасну літературу. В рамках благодійництва бібліотеки шкіл-інтернатів поповнилися новими книжками. Вихователі радіють: мовляв, учні стали більше читати.
Без доброчинності в умовах кризи не обійтися, вважають у світі. Філантропія продовжує існувати як переконання, як соціальна необхідність і людська потреба допомогти нужденним. Вона, звичайно, не замінить цілком державу в соціальній і культурній сфері, але закриє деякі її прогалини в цій царині. На жаль, подібні добрі справи в нашій країні меценати роблять без підтримки держави. Її не передбачено ані на законодавчому, ані на податковому рівні.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.