Голова Верховної Ради Володимир Литвин перед учорашнім засіданням РНБО висловився категорично проти продовження повноважень парламенту шостого  скликання до 2014 року. «Це виглядатиме щонайменше як узурпація влади. Будь-які вибори — це оновлення, і, таким чином, у людей пропаде будь-яка надія на те, що щось зміниться», — зазначив він.
Глава парламенту відмовився коментувати можливість створення коаліції двох мегафракцій БЮТ та ПР на наступному пленарному тижні (9—12 червня): «Поживемо — побачимо». Однак повідомив, що ознайомлений з проектом договору про створення їхньої коаліції і з проектом змін до Конституції, які вони підготували.
Володимир Литвин не погодився з пропозицією щодо виборів Голови Верховної Ради більшістю депутатів опозиції, що передбачено в проекті документа. «Уявімо, що опозиція складатиме максимально 224 людини. 113 з них оберуть спікера. Питання: наскільки буде легітимним цей глава парламенту», — пояснив він свою позицію.
На його думку, сьогодні потрібно направити всі законопроекти стосовно внесення змін до Основного Закону до Конституційного Суду. А Верховна Рада має «або працювати, або саморозпуститися». Володимир Литвин наголосив, що «стояв і стоятиме на тому, аби припинити політичну війну в Україні».
Сьогодні, наголосив глава парламенту, потрібен діалог між усіма гілками влади, щоб знайти спільну мову, оскільки з огляду на політичну ситуацію настав «найвідповідальніший і найнезалежніший момент».
Наталія ЯРЕМЕНКО.
ДО РЕЧІ
Розмови про можливе створення широкої коаліції БЮТ з Партією регіонів викликали гостру реакцію прикарпатців. Учора депутати Івано-Франківської обласної ради на ХХХ сесії прийняли заяву «Про загрозу антиконституційного перевороту в державі». Вона адресована Президенту України Віктору Ющенку, Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко та РНБО. Депутати вимагають від Президента розпуску чинної Верховної Ради і введення в дію указу про оголошення дострокових парламентських виборів. Також вони вимагають провести всеукраїнський референдум щодо визначення форми правління в Українській державі (президентської, парламентської чи змішаної) та ініціювати процес люстрації органів влади в Україні. За це рішення проголосувало 67 депутатів з присутніх 92.
Дарина НАЗАРЧУК.
***
Львівська облрада звернулася до Президента та Верховної Ради України з вимогою не допустити антиконституційного перевороту в державі. За це звернення під час останньої сесії проголосували із 120 депутатів 70. Серед тих, хто вважав це звернення образливим і не голосував, переважно були депутати від фракції БЮТ.
У зверненні, зокрема, йшлося: «Замість подолання наслідків економічної кризи, олігархічні клани планують створити у Верховній Раді України нову більшість з метою змінити Конституцію, узурпувати владу в державі та на десятиліття закріпити своє панування». Львівські депутати вимагають «рішуче протидіяти державному перевороту, в разі внесення антиконституційних пропозицій у парламент оголосити розпуск Верховної Ради України та призначити дострокові вибори; провести Всеукраїнський референдум щодо визначення форми державного правління (президентська, парламентська, змішана); ініціювати проведення люстрації посадовців та політиків».
Ірина ЄГОРОВА.
***
     На позачерговій сесії обласної ради, скликаній з ініціативи депутатів від фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода», депутати обговорили політичну ситуацію в Україні. Із заявами виступили представники фракцій «Свобода», УНП і «Наша Україна». Нинішні дії БЮТ і Партії регіонів, спрямовані на створення широкої коаліції, вони розцінюють як спробу конституційного перевороту і загрозу національній безпеці України. Не можна допустити цього, йдеться у спільній заяві Тернопільської обласної ради, адресованій Президентові України, Голові Верховної Ради і Прем’єр-міністрові. За неї проголосували депутати всіх фракцій, окрім регіоналів.
Любов ЛЕВИЦЬКА.