Політичні наміри професійна преса не коментує, а лише про них повідомляє. Тому події навколо створення «широкої коаліції» не стали топ-новиною для провідних західних ЗМІ. Тим паче що у світі вже звикли до постійних чвар в українському політикумі. Проте можливість неочікуваного союзу Віктора Януковича та Юлії Тимошенко спричинила появу кількох матеріалів.
«Дві головні українські політичні партії перебувають у переговорному процесі щодо створення альянсу, що ізолює прозахідного Президента Віктора Ющенка і підживить політичну напругу перед січневими президентськими виборами. Така коаліція буде благом для Москви, яка радіє останньому потеплішанню стосунків з пані Тимошенко, і ударом для пана Ющенка, котрий розізлив Кремль намаганнями інтегрувати Україну до західних структур та Північно-Атлантичного альянсу», — пише «Уол-стріт джорнал».
«Головна українська опозиційна партія проводить переговори про створення коаліції зі своїм найзапеклішим противником, — повідомляє Ассошіейтед Пресс, — цей процес може ізолювати Президента Віктора Ющенка на початку передвиборної президентської кампанії. Партія регіонів, під керівництвом колишнього президента Віктора Януковича (певне, Вікторові Федоровичу сподобалася б ця прикра помилка журналістів Ассошіейтед Пресс. — Авт.), намагається створити «широку коаліцію» з партією Прем’єр-міністра країни Юлії Тимошенко, незважаючи навіть на те, що ці два лідери довгими роками намагалися знищити один одного. Це стане останньою частиною тривалої тристоронньої битви за владу між Януковичем, Тимошенко та Ющенком. Ця битва особливо посилилася в останні місяці, попри те, що економіка України переживає найгіршу кризу за останнє десятиріччя, а також тиск президентських виборів, що мають відбутися в січні. Водночас експерти попереджають: якщо Україна не споможеться провести справжні президентські вибори, це може підірвати її демократичні прагнення та інтеграцію із Заходом».
«Український Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і колишній прем’єр Віктор Янукович на межі укладення договору для формування «широкої коаліції» у парламенті. Пані Тимошенко і пан Янукович мають довгу історію ворожнечі, принаймні на публіці. Незрозуміло, чи зможуть вони побороти протиріччя і забезпечити стабільність, на яку так довго очікував Європейський Союз, після більш як чотирьох років жорсткої політичної боротьби», — пише Рейтер.
Польська гезета «Річ Посполита»: «В Україні щораз реальнішою стає можливість нової коаліції недавніх політичних опонентів: Юлії Тимошенко з Партією регіонів Віктора Януковича». Автор цієї статті впевнена, що «розмови про створення коаліції хоча й будуть продовжені, але завершаться порозумінням. Важливим у цьому питанні є позиція бізнесменів з оточення Януковича. Олігархи не хочуть витрачати гроші на дострокові парламентські чи президентські вибори, тому вони прагнуть дійти компромісу з Тимошенко».
А російські «Известия» вважають: «Президент України вирішує найскладніше питання: як би подати у відставку, але залишитися при владі. На це кинуто всі сили його консультантів. Якщо коаліція у складі Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) все ж таки буде створена, зберегти її буде вкрай складно. Єдиний спосіб порятунку — відставка та оголошення у 90-денний термін позачергових парламентських виборів».

Пресу читали Анна БОЙКО і  Тетяна ПАСОВА.