Глава української держави закликав міжнародне співтовариство допомогти Україні зберегти демократію. Про це він заявив учора на зустрічі з послами Великої сімки, Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Швеції і головою Представництва Європейської комісії.
Віктор Ющенко зазначив, що зібрав послів для того, аби викласти свою оцінку політичної ситуації в Україні. «В останній тиждень фактично знято всі маски», — сказав Ющенко, поінформувавши про переговори щодо створення коаліції між Партією регіонів і БЮТ. Як стверджує Президент, головною метою створення такої коаліції є внесення наступного тижня змін до Конституції.
За словами глави держави, ці зміни передбачають закріплення за чинним Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко її посади ще на десять років. Також зміни передбачають неконституційну норму щодо обрання президента у Верховній Раді. Антизаконними Ющенко вважає й ініціативи з подовження повноважень Верховної Ради України і місцевих органів самоврядування.
А напередодні, в інтерв’ю телеканалу «1+1», В. Ющенко заявив, що «це конституційний переворот та замах на українську демократію, де будуть керувати Президент і прем’єр «по понятіях», та закликав громадян «ставати лікоть до ліктя біля Президента», щоб «не пропустити цих жуликів».
Голова РНБО Раїса Богатирьова в інтерв’ю агентству УНІАН зазначила: «З історії відомо, що шлюби заклятих ворогів, ідейних антагоністів були апріорі неможливі. Навіть якщо вони й відбувалися через використання грубої сили чи шахрайства, то закінчувалися завжди тяжкою драмою. Партія регіонів, як і її електорат, була жорстким опонентом БЮТу і його планів. Власне, на цьому регіонали й отримали мандат довіри у виборців індустріального сходу. БЮТ декларує в більшій частині протилежні або неприйнятні для виборців Партії регіонів цінності. Тому такий шлюб обов’язково рано чи пізно призведе до розколу в ПР або розчинення її в тенетах БЮТ та втрати довіри у виборців». Також Р. Богатирьова зауважила, що так само, як і виборці ПР, не розуміє цілі, мети цього альянсу. Вона висловила думку, що, обіцяючи лідерові ПР посаду Президента через обрання в парламенті та обіцяючи продовжити, навіть попри волю виборців та будь-які засади демократії, термін повноважень народних депутатів аж до 2014 року, «БЮТ і його технологи проводять ідеальну і блискучу політтехнологічну операцію». Також Р. Богатирьова прогнозує, що внаслідок цього Україна може опинитись у певної форми міжнародній ізоляції.
До слова, радник Прем’єр-міністра України, колишня доповідачка ПАРЄ Ганне Северинсен, коментуючи «Німецькій хвилі» інформацію українських ЗМІ про наміри запровадити обрання Президента в парламенті, зазначила, що Україні справді потрібно врегулювати проблему двох центрів впливу — уряду і Президента, проте висловила сумнів, що це варто робити напередодні виборів. А канцлер Німеччини Ангела Меркель, розповідаючи про свою розмову з цього приводу з Ю. Тимошенко, сказала, що попередила її: «Ви справді можете запроваджувати парламентську республіку і обирати Президента у Верховній Раді. Але повноваження цього Президента мають бути мінімальні. Інакше це шулерство з метою збереження влади, що не залишиться без наслідків».