Ранкове засідання 5 червня

Свою роботу народні депутати розпочали із розгляду в третьому читанні проекту змін до закону про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Знявши всі неточності, пов’язані з урегулюванням питання про відведення земельних ділянок, обранці ухвалили документ 386 голосами. Таким чином вони постановили, що відчуження земель, необхідних для організації і проведення Євро-2012, відбуватиметься не за згодою власників, бо це призведе до невмотивованого збільшення витрат, а згідно з переліком, ухваленим Кабміном.
Обмінявшись думками з приводу питань порядку денного, депутати доповнили перелік документів, які вони запланували розглянути в п’ятницю. Таким чином на обговорення парламентаріїв потрапив проект змін до календарного плану. Представники БЮТ та Партія регіонів наголошували на тому, що народні депутати заборгували виборцям. А в комітетах накопичилися сотні документів, готових до розгляду. Парламентарії від «НУ—НС» припускали, що додатковий тиждень потрібен парламентові виключно для того, щоб сформувати нову коаліцію і «проштовхнути» зміни в Конституцію. Голосуванням народні обранці лише висловили бажання працювати наступного тижня в сесійній залі. Так, у вівторок уранці відбудеться погоджувальна рада, а робочий тиждень у форматі засідань розпочнеться по обіді.
Затим увазі народних депутатів запропонували проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах. Його ухвалено 312 голосами. Учора парламентарії також прийняли в другому читанні закон про всеукраїнський референдум. За основу його взяли ще у вересні 2008 року. Однак досі зауважень до законопроекту не надійшло, тож його без поправок ухвалили 296 голосами.
Після цього в сесійній залі приступили до заслухання звіту тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.
У своєму виступі голова ТСК Кирило Куликов розповів про зафіксовані комісією численні правопорушення, які поставили столицю країни на поріг техногенної катастрофи. За його інформацією, протягом трьох місяців діяльності комісія провела понад 30 засідань, на яких заслухали не лише чиновників, а й науковців та представників громадськості. Так встановлено, що Київ нині може потонути в нечистотах, бо колекторна система в аварійному стані. Окрім того, місто зовсім не готове до можливих паводків. Зі слів Кирила Куликова, у столиці 1169 небезпечних об’єктів. Відповідальність за такий стан речей парламентарій покладає виключно на міського голову Леоніда Черновецького.
Народний депутат також поінформував, що столичну систему охорони здоров’я за останні три роки повністю розвалено. Місто «лідирує» у захворюваності на СНІД, туберкульоз і гепатит С. К. Куликов також звернув увагу на те, що нині громадськість Києва геть втратила вплив на комунальні активи. Натомість тарифи на послуги для людей підвищили втричі. Свій виступ парламентарій завершив гаслом про те, що столицю треба рятувати.
Під час обговорення думки в сесійній залі розділилися. На противагу тим, хто висловлював стурбованість викладеними фактами, були думки про упередженість доповідача. Приміром, Володимир Ярощук (ПР) стверджував, що із задекларованих засідань легітимними можна вважати заледве п’ять — решта відбувалася за участю двох-трьох осіб. Як результат, необхідної кількості голосів постанова про ТСК не набрала. Комісії доручено підготувати новий проект постанови.
Після перерви депутати розглянули питання про звільнення з посади міністра оборони Юрія Єханурова. Валерій Писаренко з трибуни повідомив, що постанова про звільнення з’явилася внаслідок інформації, висвітленої на підставі перевірки, проведеної головним контрольно-ревізійним управлінням. Інформація про те, що для армії закуплялися продукти за завищеними цінами, земля незаконно відчужувалася, свідчить, що міністр оборони не відповідає займаній посаді, — наголосив Валерій Писаренко.
Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що розгляду питань про звільнення посадовця мав би передувати звіт відповідної ТСК, не кажучи вже, що міністра оборони «відставляти» можна за поданням Президента. Однак, попри це, у сесійній залі знайшлося 363 народні депутати, які висловилися за звільнення Юрія Єханурова. Після цього парламентарії приступили до «різного».
Учора день народження відзначав народний депутат Петро Цибенко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.