Києво-Могилянська академія презентувала нові освітні розробки — електронний диплом і мобільний навчальний тренажер. Впровадження дадуть змогу істотно підвищити рівень активності студентів, пришвидшити адаптацію випускників до фахового середовища і полегшити абітурієнтам підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та вступного тестування НаУКМА.
— Ми запропонуємо випускникам електронний диплом — захищений комп’ютерний файл, доступ до якого, за бажанням власника, зможе отримати роботодавець. Ця інновація перебуває на етапі розробки і, звичайно, не стане заміною традиційному диплому, — каже В’ячеслав Брюховецький, почесний президент НаУКМА.
Суть винаходу в тому, що за його допомогою можна буде відстежувати динаміку розвитку студента, а не суму знань у певний період часу. Передбачається, що цей диплом стане ґрунтовним резюме здобутків випускника. Дискусію викликає можливість розміщення в документі психологічної характеристики студентів, хоча В’ячеслав Брюховецький наголосив, що це є історичною практикою НаУКМА. Електронний диплом має стати візитівкою здібностей випускника, яка дається на все життя.
У Могилянській академії пишаються ще однією технологічною новинкою — мобільним навчальним тренажером «MOBІTESTUM». Суть винаходу: кожен студент має можливість визначати рівень своїх знань, відповідаючи на запитання тестів за допомогою мобільного телефону.
— Сьогодні майже в кожної дитини є мобільний телефон, і школярі зазвичай використовують його для забав. Тому з’явилася ідея зробити навчальну програму, щоб діти не тільки розважалися, а й корисно проводили своє дозвілля, — зазначає керівник проекту декан Юрій Захарченко.
Наша довідка
Автор ідей обох новинок — першокурсник факультету інформатики НаУКМА Микола Котюк. Він на минулорічному ЗНО знань став одним із двох київських студентів, що набрали найвищу можливу кількість балів — 600.