Зазвичай діти — копія дорослих. Вони, як губка, всотують усе, що чують і бачать дома і у школі, на вулиці й у кіно, по телевізору та в Інтернеті. Намагаються наслідувати тим, хто є прикладом, гадаючи, що роблять правильно. Буває й так: скоївши злочин, вважають, що вчинили, як герої...

... Антон, п’ятнадцятирічний восьмикласник, ріс з мамою. У школі до нього особливих зауважень не було. Буйним не був. А друзі й поготів вважали Антона добрим, хлопець завжди готовий поділитися останнім.

Того вечора повернувся додому, мати й тітка мирно розмовляли на кухні. Родичка скаржилася, що в неї зник мобільний телефон і в крадіжці підозрює знайомого.

Юнак тітку дуже любив і на правах єдиного чоловіка в родині вирішив повернути викрадену річ. Антон довідався, де мешкає кривдник і наступного дня прийшов до нього із друзями.

Двері відчинив п’яний незнайомець. На запитання Антона грубо вилаявся. Хлопець терпіти не став. Його охопила образа за себе й за тітку. Він ударив чоловіка в голову. Той упав, месник у пориві гніву продовжував його бити. Друзі підтримали. Їх протверезив лише шум у під’їзді...

Потерпілий виявився небагатослівним і подробиць співробітникам міліції не розповів. З’ясовуючи обставини, вивчаючи особистість потерпілого, правоохоронцям стало відомо, що чоловік раніше судимий, не раз відбував покарання й вирізняється зухвалим характером.

Ці обставини й зацікавили дільничних інспекторів Григор’єва та Трохименка. Хто ж так міг жорстоко покарати рецидивіста? Зрозуміли, чому чоловік не розповів їм правду. За його «зеківськими» поняттями, слабкістю було зізнатися, що побили його підлітки.

...Через деякий час до них прийшли співробітники міліції. Антон, розповідаючи про те, що сталося, був упевнений, що вчинив справедливо. Яким же був його подив, коли довідався, що за вчинок доведеться відповідати за законом.

Порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 122 КК України, яка передбачає виправні роботи на строк до двох років або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Марина БАБИЧЕВА, прес-офіцер Краснолуцького МВ ГУМВС України в Луганській області.