«Етновесну» відгуляли на батьківщині автора гривні
Одинадцятий етносезон, ініційований заступником Голови Верховної Ради Миколою Томенком, відзначили святковим концертом на головній площі Глухова і візитом до Нарбутівки — батьківщини творця перших українських грошей.
Родинне гніздечко Нарбутів, на жаль, не збереглося. Від садиби залишився тільки фундамент, та й саме село потроху вимирає. Місцеві жителі, а їх у Нарбутівці всього шість, вже й не пам’ятають славетних земляків. Історію переповідають учені.
— Батько Георгія Нарбута не вітав захоплення сина малюванням. Парадоксально, але майбутній професор живопису, засновник графіки до десяти років не бачив фарб, — розповідає викладач Глухівського педуніверситету Віктор Заїка. — Свої перші витинанки він робив з синього паперу, в який раніше загортали продукти.
Фарби й олівці Георгій Нарбут опанував уже в Глухівській гімназії. Митець творив візуальний імідж відновленої України: Герб і Печатку, зразки цінних паперів і монет. Його творчість живилася давнім українським малярством, рукописними книгами й стародруками.
— Це була людина, яка розуміла, що націю треба закріпити матеріально, — веде далі В. Заїка. — Але Нарбут робив те, що в боністиці заборонено — підписував свої роботи. Уявіть лише десять гривень, а в куточку ініціали — Г. Н.
Нащадок старовинного роду Олександр Нарбут має лише приблизне уявлення, ким приходиться славетному художнику: «Наш родинний архів зник, кінці загубилися. Довелося збирати все по крупицях, співставляти факти. Припускаю, що мій дід був двоюрідним братом батька Георгія».
Свого часу належність Олександра до Нарбутів підтвердила і сама правнучка митця: «Леся Нарбут побачила мене по телевізору і знайшла, що ми дуже схожі. Принаймні десять років тому я виглядав так само, як на його відомому автопортреті».
Головні дійства «Етновесни» розгорнулися вже в самому Глухові. За словами організатора свята Миколи Томенка, цьогорічний вибір міста — не випадковість.
— Це культурний центр краю з багатим історико-культурним потенціалом, чудовою природою та минулим гетьманської столиці. І я сподіваюся, що акція «Етновесна у Гетьманській столиці» приверне широку увагу до цього місця, адже воно, безперечно, може бути цікавим для українського та іноземного туриста, — зазначив він.
Завершився фестиваль великим концертом за участі Наталі Карпи, Андрія Князя, Антоніни Матвієнко та Анатолія Матвійчука. Вели концерт письменники Олександр Бригинець та Микола Грищенко.
На знімку: Микола Томенко та Олександр Курок, ректор Глухівського державного педагогічного університету, де заступник глави парламенту презентував свою книжку «Український романтик Микола Гоголь».