Якщо БЮТ і Партія регіонів внесуть на розгляд парламенту зміни до Конституції, Українська Народна партія може вийти з коаліції. Про це заявив учора під час брифінгу лідер цієї партії, депутат від «НУ—НС» Юрій Костенко.
Чи не вперше за останні роки політичний процес між двома найбільшими фракціями ведеться у закритому режимі, наголосив політик. Тому, на його думку, те, що відбувається, «більше схоже на підготовку заколоту, а не нормальну підготовку коаліційних документів».
Юрій Костенко підкреслив: головна мета таких перемовин — нова редакція Основного Закону, згідно з якою територію України, ресурси та посади упродовж найближчого часу буде поділено між БЮТ і ПР. На думку народного обранця, конституційні зміни, які зараз в усіх на вустах, знищать незалежний інститут президентства і зруйнують в державі баланс стримувань та противаг. Депутат нагадав, що згідно з чинним законодавством право визначати та змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові й не може узурпуватися державою. За даними, оприлюдненими 
Ю. Костенком, більш як 80 відсотків українців негативно сприймають можливість обрання Президента парламентом, а ідею прийняття нової Конституції підтримує лише 14 відсотків населення.
Якщо ж Партія регіонів і БЮТ все-таки досягнуть згоди у створенні «широкої коаліції» та внесенні поправок до Конституції, УНП ініціюватиме проведення всенародного референдуму. У громадян поцікавляться, чи погоджуються вони передати своє конституційне право обирати главу держави Верховній Раді? За словами Ю. Костенка, очолювана ним партія також звернеться до Венеціанської комісії з проханням зробити юридичну експертизу пропонованих конституційних змін на відповідність нормам європейської демократії.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.