Таку систему необхідно зламати, переконані учасники парламентських слухань «Про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».

Україна має одну з найдосконаліших законодавчих баз щодо соціального захисту ветеранів війни серед країн пострадянського простору. Однак значна частина ветеранів опинилася на узбіччі життя й по суті злидарює. На думку народного депутата, голови Ради організацій ветеранів Петра Цибенка, це відбувається тому, що в країні створено нездоланну систему тотального ігнорування чинного законодавства. Натомість звинувачення сиплються на адресу Верховної Ради. Мовляв, наприймала багато соціальних законів. Але жодного зайвого, який не був би продиктований життєвою необхідністю, немає, упевнений депутат. Саме тому ветерани дедалі частіше змушені виборювати свої права в судах. За словами парламентарія, на 69 тисяч позовів (загальна сума 140 млн. гривень) уже ухвалено позитивні рішення. Ще 81 тисяча позовів щодо соціального захисту перебуває в процесі розгляду.
Не найкращий вигляд має і ситуація з оздоровленням ветеранів. Щороку санаторно-лікувальні установи відвідує близько 60 тисяч осіб. Ускладнюється ситуація ще й тим, що ветерани, які мають право на оздоровлення, але не змогли ним скористатися, отримують як компенсацію не середню вартість путівки, як це передбачено законодавством, а 100—200 гривень, та й то лише якщо зможуть їх виходити.
Незадовільним залишається і вирішення питання із забезпеченням ветеранів та інвалідів війни автомобілями. Сьогодні, за словами міністра праці та соціальної політики Людмили Денісової, на обліку забезпечення автотранспортом перебуває близько 92 тисяч осіб, із них 23 тисячі — це інваліди війни. Для повного забезпечення всіх осіб автомобілями необхідно 3,3 мільярда гривень. Проте цього року в держбюджеті на це видатків взагалі не передбачено. Щоби хоча б частково вирішити цю проблему, міністр пропонуватиме уряду спрямувати на придбання автомобілів кошти Фонду соціального захисту інвалідів.
Кардинально змінити державну політику в питанні всебічного захисту ветеранів та інвалідів запропонував народний депутат, ініціатор слухань Валерій Коновалюк. «Я втомився слухати, що немає грошей. Гроші є. Я переконаний, ці кошти ми маємо спрямувати на підтримку ветеранів», — сказав він. За словами парламентарія, настав час запровадити єдину державну програму, яка враховувала б вирішення всіх аспектів. Саме таку програму — Кодекс ветеранів —депутат пообіцяв внести до парламенту вже восени, до річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Валерій Коновалюк повідомив також, що звернеться до Президента та всіх потенційних кандидатів на посаду глави держави з пропозицією 2010 рік оголосити Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни.
Обурені нинішнім станом речей і самі ветерани. Сьогодні героям немає ні поваги, ні грошей, кажуть вони. Пільги не надаються, а компенсації не виплачуються, та й з приватних автобусів старих-пільговиків часто-густо просто вигонять. А хочуть вони небагато: гідної старості, на що, без сумніву, заслуговують. Тим більше, що вибороли це право власною кров’ю.