Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер зустрівся з представниками трьох орендних вугледобувних підприємств Донецької області: ОДО АП «Шахтоуправління імені В. Чапаєва», ЗАТ «Шахта «Ждановська» і ТОВ «Шахта «Світанок», які з 2 червня пікетують Кабінет Міністрів.
Обговорювали ситуацію, яка склалася у зв’язку з відмовою ДП «Вугілля України» приймати вугілля, що видобувається шахтами, які не підпорядковуються Міністерству вугільної промисловості, оскільки не є державними підприємствами. Учасники зустрічі наполягали усунути дискримінаційний підхід до питання закупівлі видобутого вугілля та збалансувати права приватних і державних шахт. Неможливість реалізувати видобуте вугілля, за словами представників шахтарських колективів, призвела до багатомісячної заборгованості із заробітної плати на підприємствах та поставила їх під загрозу закриття, внаслідок чого можуть втратити роботу кілька тисяч шахтарів.
В. Литвин заявив, що перш ніж приступати до вирішення цієї проблеми, необхідно отримати «реальну картину структури вугілля, що споживається, — яка частина з нього вітчизняного видобутку, яка імпортна», закрити канали продажу нелегально видобутого вугілля на так званих копанках та вирішити питання якості вугілля. Керівник українського парламенту запропонував підготувати спільний проект постанови Верховної Ради України із врахуванням пропозицій, які були висловлені на зустрічі, зокрема, головами профільних парламентських комітетів.
У цьому документі, за словами В. Литвина, мають бути чітко визначено завдання, які належить послідовно вирішувати Кабінету Міністрів України задля врегулювання ситуації зі збутом вугілля приватними вугільними підприємствами. Щойно такий проект постанови буде готовий, зауважив В. Литвин, його негайно буде винесено на обговорення і голосування в сесійному залі. А на розвиток такої постанови, на думку Голови Верховної Ради, доцільно було б провести широке обговорення проблеми в форматі «круглих столів» та нарад.
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.