Ранкове засідання 4 червня
На початку засідання керівник фракції БЮТ Іван Кириленко вніс пропозицію про відтермінування розгляду трьох законопроектів, які стосуються запобігання та протидії корупції, а також законопроекту про всеукраїнський референдум. Оскільки фракція вважає, що їх потрібно доопрацювати. Інший представник цієї політичної сили — народний депутат Олександр Стешенко запропонував ухвалити рішення про те, щоб наступний тиждень був пленарний, аргументуючи це необхідністю ухвалення багатьох необхідних рішень. Ці пропозиції підтримали Андрій Шевченко, Валентин Зубов, Руслан Лук’янчук (усі — фракція БЮТ). Після цього 314 народних депутатів проголосували за перенесення розгляду зазначених законопроектів. Що стосується роботи парламенту наступного тижня, то народні депутати планують з цього питання визначитися пізніше.
Далі із заявою виступив Віктор Турманов (Партія регіонів), який закликав Верховну Раду звернути увагу на шахтарів, котрі, приїхавши до Києва, вимагають зустрічі із Прем’єр-міністром. За його словами, шахтарі звертаються до Верховної Ради та коаліції по допомогу у проведенні зустрічі з главою уряду та вирішенні питання про закупівлю вугілля у приватних вуглевидобувників.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила низку законопроектів. Зокрема, ухвалено закон про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра». За словами доповідача, голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Миколи Присяжнюка, якби таке рішення не було ухвалене, то йшлося б про знищення цього унікального підприємства. Адже тільки за останні роки із користування виноробами виведено близько 200 га цінних земель Південнобережжя Криму. Народні депутати підтримали пропозицію про те, щоб «Масандра» могла самостійно реалізовувати вироблену продукцію. Також ухвалено закони про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно забезпечення охорони родючості грунтів; про внесення змін до деяких законів України стосовно зрошуваного землеробства; про загальнодержавну цільову економічну програму проведення моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі; про внесення змін до закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (стосовно удосконалення державного цінового регулювання ринку сільгосппродукції, страхування ризиків, вжиття заходів з відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі); про внесення змін до статті 19 закону «Про кооперацію» (стосовно набуття членами кооперативу права власності) та закон про ідентифікацію і реєстрацію тварин. Стосовно останнього документа доповідач, заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Рижук зазначив, що тільки після запровадження відповідного реєстру Україна зможе експортувати м’ясну продукцію до європейських країн, а відповідно у селян зникне необхідність здавати свою худобу за півціни, оскільки вони зможуть поставляти свою продукцію на м’ясокомбінати та ще й отримувати 20-відсоткову надбавку.
У цілому ухвалено закон про внесення змін до статті 338 Кримінального кодексу України стосовно посилення кримінальної відповідальності за наругу над державними символами. Тож, якщо донині публічна наруга над Державним прапором, Державним гербом або Державним гімном України, а також публічна наруга над офіційно установленим або піднятим прапором чи гербом іноземної держави передбачала штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян чи арештом строком до 6 місяців, то після прийняття нової редакції цієї статті публічна наруга над державними символами України передбачає позбавлення волі на строк до трьох років, а над державними символами іноземних держав — до двох років.
Так само в цілому ухвалено законопроекти про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно кваліфікації злочинів та правопорушень); про внесення змін до закону «Про податок на додану вартість» (стосовно оподаткування послуг з міжнародних перевезень); про внесення доповнень та змін до Сімейного та Кримінального кодексів (стосовно того, хто може або не може претендувати на всиновлення дітей) та в другому читанні нову редакцію закону «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні».