Футбол. Післязавтра в Загребі збірна України проведе черговий матч відбірного циклу до чемпіонату світу—2010 проти команди Хорватії. Цій події і було присвячено прес-конференцію з наставником наших футболістів Олексієм Михайличенком.
— За рахунок чого плануєте перемагати хорватів?
— Ми прекрасно знаємо суперника, переглянули дуже багато ігор за його участю. Ця команда особливо успішно й агресивно грає вдома. Якщо не помиляюся, то недавня поразка від збірної Англії (1:4) стала для неї першою на своєму полі. Обігрувати збираємося за рахунок агресивності, організації гри. Щоб узяти три очка в Загребі, нам необхідно, насамперед, гостріше, наполегливіше зіграти в атаці. При цьому, зрозуміло, зберегти надійність в обороні.
— А нічия з Хорватією буде неприйнятним результатом для збірної України?
— Я не переймаюся прорахунками наперед. Знаю, що ми відстаємо від хорватів на три очка і маємо матч у запасі. Тому головне — їхати до Хорватії по очки. Однак і не думаємо про нічию.
— Як плануєте будувати гру в атаці, якщо в Шевченка та Вороніна кінцівка сезону не вдалася?
— Атака ніколи не визначалася кількістю форвардів. І оборонятися, і атакувати необхідно якомога більшою кількістю виконавців. Стосовно Шевченка, то протягом цього відбірного циклу ми не раз переконувалися в тому, що, навіть не маючи ігрової практики, він досить корисний і продуктивний на полі. Якщо не помиляюсь, у цьому «відборі» на рахунку Андрія три м’ячі. Це, гадаю, аргумент.
— Скажіть про новачків...
— Іщенко непогано виступав на позиції центрального оборонця в «Шахтарі». Він швидкий, агресивний, добре діє позиційно і може зіграти на фланзі. Його участь у Кубку УЄФА дає нам упевненість, що Іщенко буде корисним для команди. Гострий і швидкий найкращий бомбардир чемпіонату країни, що завершився, Ковпак. Не знаю, чи потрапить він до заявки на матч у суботу. Але відчувається його величезне бажання грати у збірній.
— Що вас радує напередодні матчу з Хорватією?
— Те, що наші футболісти в цьому сезоні здобули величезний міжнародний досвід. Радує, що всі хлопці з великим задоволенням прибули до збірної. Під час індивідуальних розмов у жодного із футболістів не помітив ані краплі сумніву, що ми можемо на рівних грати з провідними командами, в числі яких збірні Англії та Хорватії. А це дуже важливо, бо перед нашою командою стоїть завдання не просто грати з цими суперниками, а обігрувати їх.
— Чи турбує вас той факт, що гравцям збірної Хорватії покладено підвищені преміальні за перемогу над вашими підопічними?
— Гроші відіграють важливу роль у стимуляції гравців. Але вони, враховуючи специфіку турніру, не на першому місці. Адже якщо ти не готовий психологічно, ніякі гроші ситуацію не врятують.
— Кажуть, Тимощук останні матчі провів на уколах. Чи правда це?
— Анатолій мав певні проблеми з коліном. Добре, що він пропустив останній матч чемпіонату Росії через перебір карток. Отож мав час для відновлення. Вчора після роботи в загальній групі з його боку ніяких скарг не було.
— Ваш колега Славен Білич заявив, що головна сила України в тім, що від матчу до матчу в її грі нічого не міняється. А ви бачите якісь зміни в грі хорватської збірної порівняно з харківським матчем?
— Перед поєдинком зі збірною Англії Білич теж казав, що ця команда ні в чому не змінилася й навіть стала грати гірше. Зате його колектив усе росте й росте... Тому не обговорюватиму його слова. Все вирішиться на футбольному полі.
— Даріо Срна, відповідаючи на запитання про майбутній матч, сказав: «Настрій гарний, ми Україну обіграємо». Чи такі слова стануть додатковим стимулом для гравців збірної України?
— Авжеж. Самолюбство завжди було одним із найбільших стимуляторів внутрішнього настрою гравців. Переконаний, що наші футболісти знайомі з висловлюваннями Срни та інших гравців збірної Хорватії, а деякі спілкувалися з хорватським капітаном «Шахтаря». Можливо, нас намагаються подібними висловлюваннями вивести із себе. Треба нормально до цього ставитися. На полі грають ногами, а не язиками. Тим більше, що хорвати, напевно, мають право таке казати: вони грали на останньому чемпіонаті Європи і їхня національна команда тепер входить до десятки найкращих збірних світу.
На знімках: обмін думками — Михайличенко і Шевченко; «стріляюча бутса» України Олександр Ковпак.
Фото УНІАН.