Нині на водоймах України діє заборона на вилов риби через нерест. Проте це не зупиняє браконьєрів.
Зокрема, інспектори Держрибоохорони у Черкаській області за останні два з половиною місяці склали близько 5 тисяч протоколів на порушників закону. Це на дві тисячі більше, ніж за відповідний період минулого року. У браконьєрів вилучено 18 тонн риби та майже 3 тисячі рибальських сіток. За інформацією заступника начальника головного управління Держрибоохорони в області Дмитра Дядика, на злісних винищувачів нерестилищ порушено 20 кримінальних справ, накладено штрафів на загальну суму 143 тисячі гривень, повідомляє наш власний кореспондент у Черкаській області Лідія ТИТАРЕНКО.
Схожа ситуація і на Хмельниччині. Там співробітники відділення з оперативного обслуговування Дністровського водосховища Кам’янець-Подільського райвідділу міліції під час операції «Нерест» вилучили десять рибальських сіток та 120 кілограмів риби у браконьєрів. Після проведення ветеринарного дослідження рибу передали для харчування хворих у центральну районну лікарню. З одного боку, добре, що раціон пацієнтів збагатився, з другого — правоохоронці підраховують чималу шкоду. З початку операції у правопорушників вилучено майже півтонни незаконно виловленої риби, 295 знарядь для вилову та два плавзасоби. Сучасне браконьєрство на водоймах, зважаючи на його масштаби та технічну оснащеність браконьєрів, завдає великої шкоди відтворенню та збереженню рибних запасів держави.
Як повідомляє центр зв’язків із громадськістю управління внутрішніх справ області, співробітники міліції Хмельниччини провели 216 рейдів, під час яких було виявлено та задокументовано 103 факти незаконного вилову риби. За скоєння протиправних дій затримано 111 осіб. Загальний розмір збитків, спричинених порушниками, становить 10 тисяч 472 гривні, з яких на етапі досудового слідства відшкодовано понад чотири тисячі гривень, передає наш власний кореспондент у Кам’янці-Подільському Віра ШПИЛЬОВА.