Орендне підприємство «Шахта імені Засядька»
Перше в Україні підприємство, що організувало переробку каптованого шахтного газу, що містить метан, й отримання з нього електричної і теплової енергії. За укладеним з Австрією та Японією ф’ючерсним контрактом шахта одержала 2,5 мільйона євро на закупівлю устаткування з утилізації метану і запуск когенераційної електростанції. Станція здатна утилізувати за годину роботи до 34 тисяч кубометрів шахтного газу, що містить не менш як 8,5 тисячі кубометрів метану. Перша черга — дванадцять генераторних модулів забезпечують загальну встановлювальну потужність 36 МВт електроенергії та 34 МВт теплової енергії. Вироблена електроенергія йде на шахтну підстанцію, а тепло, що утилізується під час роботи агрегатів, використовується для технологічних і побутових потреб підприємства, а також для обігріву шахтних стовбурів узимку.
ВАТ «Вугільна компанія «Шахта Червоноармійська-Західна №1»
Підприємство разом з інвестором розробило проект використання газу метану шляхом його утилізації в когенераційних установках. У серпні минулого року підписано контракт з американською компанією GE Energy на поставку 20 когенераційних установок сумарною потужністю 129 МВт. Передбачається, що це дасть змогу шахті скоротити споживання природного газу на 122 мільйони кубометрів на рік. За розрахунками фахівців, у 2010 році шахта буде забезпечена електроенергією власного виробництва на 85 відсотків, а тепловою енергією — на 100 відсотків.
ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу»
Проект нової дегазаційної системи реалізується протягом трьох років. Передбачається, що добутий газ перероблятимуть за допомогою спеціальних установок, а отримана теплова електроенергія може згодом продаватися зовнішнім споживачам. Метан також використовуватимуть для роботи шахтної котельні під час опалювального сезону, а в теплу пору року спалюватимуть в утилізаційних установках. У реалізацію проекту дегазації метану 2007 року інвестовано понад 7,5 мільйона гривень, 2008-го — понад 18 мільйонів гривень. На початку року шахта оголосила тендер на купівлю одиниць скорочення викидів у рамках Кіиотського протоколу.
Шахта «Краснолиманська»
Упровадження високоефективної бурової техніки фірми «Дайльманн-Ханіель» (Німеччина) привело до збільшення концентрації метану, що добувається, з 22 до 44 відсотків. Що дало змогу використовувати цей газ у котельні й заощаджувати 3000 тонн вугільного концентрату.