У Сумах відбулася триденна спеціалізована виставка «Енергозбереження-2009», в якій узяли участь понад сорок компаній—виробників і постачальників енергозберігаючих технологій і обладнання з багатьох регіонів України. На ній широко було представлено системи обліку споживання енергії, енергогенеруюче обладнання, автономні системи опалення, альтернативні джерела енергопостачання. Значний інтерес у відвідувачів викликала також продукція теплогенеруючого устаткування, тирсо- і торфобрикетів, теплоізоляції, сучасних енергозберігаючих будматеріалів.

Виставка була покликана довести всім, наскільки місцеві ресурси можуть ефективно працювати на економіку бюджетів будь-якого рівня.
За ініціативи очільників Сумщини в регіоні наприкінці минулого року було розроблено два стратегічні пілотні проекти стосовно організації виробництва і використання місцевих відновлюваних видів палива та реконструкції теплових систем стотисячного міста хіміків — Шостки.
Обидва проекти були успішно захищені головою Сумської облдержадміністрації Миколою Лавриком на засіданні уряду. Та, попри відповідне розпорядження Кабінету Міністрів, кошти на їх реалізацією на шляху до Сум, певно, якась корова язиком злизала. Одне слово — їх і досі катма.
«Я розумію вплив фінансово-економічної кризи, але для чого було обіцяти підтримку? До того ж уряд обіцяв не мені особисто, а області, зрештою, кожному її мешканцю!» — обурюється Микола Лаврик.