Суд зобов’язав «Львівводоканал» повертати переплачені за воду кошти
Львів’янка Марія Мусієвська виграла судову справу у «Львівводоканалу». Свого часу жінка дізналася про те, що тарифи на воду у Львові формуються з порушенням закону. Пані Марія вирішила позиватися до недобросовісних чиновників. Нещодавно Личаківський районний суд постановив: «Стягнути з ЛКП «Львівводоканал» безпідставно набуті комунальним підприємством кошти внаслідок нарахування плати за послуги з водопостачання та водовідведення за завищеними тарифами в період 2004—2005 рр. на користь львів’янки Марії Мусієвської». Суд також підтвердив, що «Львівводоканал» незаконно завищував плату за послуги з першого березня 2004 року до сьомого листопада 2005 року, нараховуючи її за тарифом 1,57 гривні за метр кубічний. У цей період чинний був інший тариф — 1 гривня 15 копійок, установлений рішенням виконкому Львівської міської ради за №604 ще у грудні 2002 року.
До слова, тариф 1,57 гривні за метр кубічний упродовж 2005—2006 років було визнано незаконним усіма судовими інстанціями — від Господарського суду Львівської області аж до Верховного Суду України. І тому наприкінці жовтня 2006 року Громадський Форум Львова розіслав кожному львів’янину роз’яснення, як можна відшкодувати переплачені за воду кошти. Значна частина мешканців, близько 10 тисяч осіб, звернулися до «Львівводоканалу» з вимогою зарахувати їм переплату в рахунок наступних платежів. Проте споживачам у цьому неправомірно відмовили.
Рішення на користь Мусієвської ще раз довело незаконність дій «Львівводоканалу», а з ним і Львівського виконкому, котрі продовжують нехтувати наявність боргу перед львів’янами. А головне — наполегливість одного споживача засвідчила, що кожен мешканець міста здатен відстояти свої права. Щоб довести цю тезу, Громадський форум Львова разом з юридичною фірмою «Козаков і партнери» скерував до Європейського суду пакет документів стосовно масового порушення прав львів’ян. Адже внаслідок невизнання судових рішень громадянам заборгували десятки мільйонів гривень.