Міжнародна фінансова корпорація (ІFC) радить Україні скасувати обов’язкову сертифікацію харчових продуктів. Аналітичні дані свідчать, що кожного виробника продуктів харчування в Україні інспектують двадцять разів на рік, до того ж ці перевірки часто дублюють одна одну.
— Українська система контролю харчової продукції надто розгалужена, погано скоординована, нормативна база застаріла і суперечлива, а обов’язкова сертифікація продуктів харчування неефективна, бо українці все одно споживають багато неякісних товарів, — констатує експерт з інвестиційної політики і стимулювання Міжнародної фінансової корпорації Альберто Крісколо.
«Ці стандарти не відповідають вимогам СОТ. Це торговельні бар’єри інноваційного розвитку, адже для виробника обов’язкова сертифікація — це подвоєння витрат. Також сертифікація дискримінує українського виробника стосовно імпортерів», — зауважив Крісколо.
Однак Україна поки що не планує скасовувати обов’язкову сертифікацію. «Ми не будемо скасовувати так швидко, як нам рекомендують. Ми бачимо, що сьогодні йде в Україну імпорт неякісного м’яса, м’ясних продуктів і риби», — заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк. На думку народного депутата, після скасування обов’язкової сертифікації напливу такої сумнівної продукції не уникнути. Однак згодом, за словами Присяжнюка, Україні все-таки доведеться прислухатися до рекомендацій ІFC.