Банкам заборонять в односторонньому порядкузмінювати умови договорів

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення доповнення до деяких законодавчих актів України (щодо заборони фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір процентів та інших платежів, передбачених кредитним договором) — законопроект № 3524-1.
Водночас на засіданні комітету було розглянуто проект закону про внесення змін до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» — щодо врегулювання порядку внесення змін до договорів про надання фінансових послуг (реєстр. номер 3524). Проектом пропонується доповнити ст.6 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» новою частиною, згідно з якою фінансовим установам, зокрема, забороняється в односторонньому порядку змінювати істотні умови укладених договорів про надання фінансових послуг, в тому числі стосовно збільшення розміру процентної ставки, зменшення строку їхньої дії тощо.
За підсумками обговорення комітет дійшов висновку, що питання заборони фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати процентні ставки у законопроекті (реєстр. номер 3524-1) вирішується комплексно як шляхом внесення змін до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», так і до Цивільного кодексу. Тому комітет рекомендує прийняти вищезазначений законопроект за основу, а під час підготовки до другого читання врахувати ряд положень законопроекту № 3524 (зокрема щодо заборони фінансовій установі в односторонньому порядку зменшувати строк дії договору).
Посилять відповідальність за поширення неправдивої інформацій
Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо відшкодування моральної шкоди).
Даним законопроектом пропонується вдосконалити цивільно-правову відповідальність за вчинення моральної шкоди шляхом поширення завідомо неправдивих відомостей стосовно фізичної або юридичної особи.
Передбачається, зокрема, внести зміни до статті 23 Цивільного кодексу і встановити, що приниження честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи може відбуватися також шляхом поширення завідомо неправдивих відомостей.
Крім того, пропонується передбачити, що розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, статусу особи, якій завдана така шкода, характеру та способу поширення завідомо неправдивих відомостей, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування моральної шкоди враховуватиметься також і матеріальний стан особи, яка нанесла таку шкоду.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.